Vaccinarea împotriva COVID-19 în Republica Moldova

Etapele procesului de vaccinare anti-COVID-19 în Republica Moldova

02.03.2021 Este lansată campania împotriva COVID-19
31.03.2021 Campania de vaccinare împotriva COVID-19 este extinsă asupra persoanelor cu vârsta 60+ și acelor cu comorbidități
11.05.2021 Începe a treia etapă a imunizării generale a poulației, care a cuprins diverse categorii de cetățeni: angajați ai diverselor ramuri ale economiei naționale și ai diverselor comunități organizate
13.05.2021 Este lansat procesul de programare on-line pe platforma națională www.vaccinare.gov.md
19.05.2021 Ministerul Sănătății anunță lansarea integrală a etapei a treia de imunizare

CINE ESTE ELIGIBIL PENTRU VACCINARE ÎMPOTRIVA COVID-19:

În prezent, toți cetățenii, indiferent de categorie și vârstă, sunt eligibili pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Vaccinarea se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare (vezi Harta vaccinării) și punctele mobile de vaccinare (vezi orarul pe pagina de start). Vaccinurile anti-COVID-19 sunt oferite gratuit.

Din 18 noiembrie 2021 există posibilitatea imunizării împotriva COVID-19 a copiilor cu vârsta de 12 ani și mai mult. Vaccinarea este realizată doar la solicitarea părintelui/tutorelui/reprezentantului legal și cu acordul informat al lor. Pentru imunizarea copiilor este utilizat vaccinul Pfizer -BioNTech/Comirnaty prin administrarea a două doze, la un interval de 21 de zile. Imunizarea este permisă doar în centrele de vaccinare din cadrul instituțiilor medicale și interzisă în cadrul punctelor mobile organizate în localități.

Doza booster de vaccin împotriva COVID-19 reprezintă doza administrată persoanelor care au finalizat schema primară de vaccinare. După o anumită perioadă, imunitatea obținută de la dozele inițiale de vaccin începe să scadă în mod natural. Astfel, pentru persoanele care prezintă un risc sporit de a dezvolta forme grave de boală și deces se recomandă administrarea dozei booster la un interval de șase luni pentru vaccinurile cu schema primară de două doze și de cel puțin două luni (56 de zile) pentru vaccinul Janssen/Johnson&Johnson.

Doza suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 reprezintă o doză adițională, administrată persoanelor sever imuno-compromise și care au un sistem imun slăbit și nu dezvoltă un răspuns imun suficient de puternic la schema completă. Doza suplimentară este administrată persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, după 28 de zile de la administrarea dozei a doua de vaccin. Precizăm că administrarea dozei suplimentare se realizează doar în baza recomandării medicului la care pacientul se află la evidență.

Vaccinarea copiilor

Vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 este realizată doar la solicitarea părintelui/tutorelui/reprezentantului legal și cu acordul informat al lor. În acest scop, se utilizează vaccinul Pfizer/BioNTech prin administrarea a două doze la un interval de 21 de zile. Imunizarea minorilor e permisă doar în Centrele de vaccinare din cadrul instituțiilor medicale și interzisă în cadrul punctelor de vaccinare mobile.

În mod prioritar, se recomandă a fi vaccinați copiii care prezintă comorbidități și cei cu un risc mai mare pentru dezvoltarea formelor grave de COVID-19. Vaccinarea se efectuează la prezentarea actului de identitate național sau străin, cum ar fi certificatul de naștere, buletinul de identitate, pașaportul. De asemenea, se recomandă ca finalizarea schemei complete de vaccinare să fie efectuată cu un vaccin de la același producător, cu respectarea intervalului dintre doze conform instrucțiunii vaccinului. Vaccinul Comirnaty produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech este deja aprobat pentru administrarea la populația de peste 12 ani.

În urma evaluării datelor științifice a rezultat că raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidități și care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2. Studiile realizate la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au arătat că răspunsul imun la Comirnaty administrat la o doză mai mică (10 µg) a fost comparabil cu cel observat la doza mai mare (30 µg) administrată celor peste 16 ani (măsurat prin nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2).

Femeile însărcinate și femeile care alaptează

Femeile însărcinate se pot vaccina împotriva COVID-19, după consultarea cu furnizorul de asistență medicală. Datele disponibile privind vaccinarea împotriva COVID-19 la femeile însărcinate arată că nu există un motiv specific de îngrijorare. Femeile însărcinate prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire severă de COVID-19, spitalizare și deces atunci când sunt infectate cu virusul. Vaccinurile COVID-19 sunt recomandate și femeilor care alăptează. Deși nu există date disponibile pentru femeile care alăptează, eficacitatea și siguranța vaccinului pentru femeile care alăptează sunt similare cu cele pentru alte persoane și, de asemenea, este puțin probabil ca vaccinurile să prezinte un risc pentru copilul care este alăptat. Nu trebuie să opriți alăptarea din cauza vaccinării.

Persoanele cu comorbidități

Persoanele de orice vârstă cu afecțiuni pre-existente au o probabilitate mai ridicată să se îmbolnăvească grav, să necesite spitalizare și să moară din cauza COVID-19. Cu cât mai multe afecțiuni pre-existente are o persoană, cu atât mai mare este riscul de a face o formă gravă de COVID-19. De aceea, vaccinarea este ferm recomandată pentru aceste persoane. S-a dovedit că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure și eficiente pentru persoanele cu comorbidități. Prin urmare, prezența uneia sau mai multor afecțiuni de sănătate pre-existente ar trebui să fie un motiv suplimentar pentru vaccinare, și nu pentru a amâna vaccinarea.

Persoanele vârstnice

Vaccinarea este deosebit de importantă pentru vârstnici. Un sistem imunitar slăbit vă expune unui risc sporit de complicații și deces de pe urma COVID-19. Dacă aveți o afecțiune de sănătate continuă - cum ar fi diabetul sau bolile de inimă - vaccinarea este deosebit de importantă. Astfel, recomandarea generală este ca adulții de 65+ să se vaccineze cât mai curând posibil.