Informații utile

În prezent, toți cetățenii, indiferent de categorie și vârstă, sunt eligibili pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Vaccinarea se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare (vezi Harta vaccinării) și punctele mobile de vaccinare (vezi orarul pe pagina de start). Vaccinurile anti-COVID-19 sunt oferite gratuit.

Din 18 noiembrie 2021 există posibilitatea imunizării împotriva COVID-19 a copiilor cu vârsta de 12 ani și mai mult. Vaccinarea este realizată doar la solicitarea părintelui/tutorelui/reprezentantului legal și cu acordul informat al lor. Pentru imunizarea copiilor este utilizat vaccinul Pfizer -BioNTech/Comirnaty prin administrarea a două doze, la un interval de 21 de zile. Imunizarea este permisă doar în centrele de vaccinare din cadrul instituțiilor medicale și interzisă în cadrul punctelor mobile organizate în localități.

Doza booster de vaccin împotriva COVID-19 reprezintă doza administrată persoanelor care au finalizat schema primară de vaccinare. După o anumită perioadă, imunitatea obținută de la dozele inițiale de vaccin începe să scadă în mod natural. Astfel, pentru persoanele care prezintă un risc sporit de a dezvolta forme grave de boală și deces se recomandă administrarea dozei booster la un interval de șase luni pentru vaccinurile cu schema primară de două doze și de cel puțin două luni (56 de zile) pentru vaccinul Janssen/Johnson&Johnson.

Doza suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 reprezintă o doză adițională, administrată persoanelor sever imuno-compromise și care au un sistem imun slăbit și nu dezvoltă un răspuns imun suficient de puternic la schema completă. Doza suplimentară este administrată persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, după 28 de zile de la administrarea dozei a doua de vaccin. Precizăm că administrarea dozei suplimentare se realizează doar în baza recomandării medicului la care pacientul se află la evidență.

Documente utile Vezi toate documente

  • Plan Național de Imunizare împotriva COVID-19
  • Plan Național de Imunizare împotriva COVID-19 în limba engleză
  • Strategia de comunicare a Campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19
  • Ordinul cu privire la implementarea Planului național de imunizare împotriva COVID-19
  • Ordin cu privire la măsurile de asigurare a accesului pacienților cu COVID-19 la asistență medicală spitalicească

OMS și UE au donat o tonă de medicamente și produse medicale pentru refugiații din Ucraina

Mesajul deputatului Radu Marian privind vaccinarea împotriva COVID-19