Evoluția situației epidemiologice și procesului de vaccinare împotriva COVID-19 în săptămâna 01 – 07 noiembrie 2021

În perioada 01 – 07 noiembrie curent,  au fost înregistrate 8.208 cazuri de COVID-19. Astfel, incidența a constituit 220 la 100 mii de oameni, fiind înregistrată o scădere cu peste 16% comparativ cu săptămâna precedentă și peste 12% comparativ cu luna precedentă.

În prezent, cinci teritorii administrative ale Republicii Moldova sunt în zona roșie cu o incidență mai mare de 250 cazuri la 100 mii de persoane. E vorba de municipiile Bălți, Chișinău, raioanele Vulcănești, Glodeni și regiunea transnistreană.

Numărul cazurilor de infectare în rândul copiilor a scăzut cu aproape 24%, de la 893 copii în săptămâna 43 la 675 copii în săptămâna 44, și au crescut cu peste 5% în rândul femeilor gravide, de la 36 la 38 cazuri.

Pe parcursul perioadei respective, au fost înregistrate 309 decese. Astfel, rata mortalității e de 8,3 decese la 100 mii populație și a crescut cu peste 5% comparativ cu săptămâna precedentă și circa 81% comparativ cu luna precedentă.

În ceea ce privește rata spitalizării, aceasta e de 52 la 100 mii de oameni, de 1,7 ori mai mult față de limita pragului de alertă. Totuși, datele arată că s-a redus cu puțin peste 8% față de săptămâna precedentă. La fel, numărul de pacienți care au dezvoltat o formă gravă de COVID-19 și sunt internați în secțiile de terapie intensivă  a crescut cu peste 20% comparativ cu săptămâna precedentă și a scăzut cu mai mult de 4% față de aceeași perioadă a lunii trecute.

Totodată, în săptămâna 01 – 07 noiembrie, au fost vaccinate 25.488 de persoane, cu aproape 24% mai puțin față de aceeași perioadă a săptămânii trecute și cu peste 2% mai mult comparativ cu luna precedentă. Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă e înregistrată în Chișinău – 38%, Soroca – 29%, Orhei și Dubăsari câte 26%. Cea mai redusă acoperire vaccinală se atestă în UTA Găgăuzia 15%, Leova și Sângerei 17%. Acoperirea națională cu o doză constituie peste 27%, cu schemă completă – aproape 26%.

„De modul în care vom asigura atingerea imunității colective va depinde foarte mult evoluțiile pentru lunile ulterioare. Astăzi, vaccinarea rămâne cel mai eficient remediu împotriva COVID-19. În continuare, autortățile și întreaga societate trebuie să depună eforturi comune pentru a opri această pandemie. La fel, amintesc că s-a oferit opurtunitatea persoanelor care se vaccinează de a beneficia de două zile libere din partea angajatorilor pentru administrarea fiecărei doze de vaccin. Încurajăm persoanele să beneficieze de acest drept. Astfel, cei care ezită să administreze vaccinul din motivul că nu sunt siguri cum se vor simți după imunizare, pot beneficia de aceste două zile libere”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost înregistrate 1.570 reacții adverse, dintre care 92% forme ușoare, 8% forme moderate. Menționăm că, până în prezent, Republica Moldova a recepționat 1.911.890 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de toate instituțiile de sănătate la nivel național și internațional, fiind o metodă eficientă pentru a opri pandemia.

Prezentare