Acum un an, 2 martie 2021, Ministerul Sănătății a inițiat Campania națională de vaccinare împotriva COVID-19. Până astăzi, 1 074 352 de persoane au încheiat schema completă de vaccinare, ceea ce înseamnă peste 30% din populația Republicii Moldova.
Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 au ajuns în țară
Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a fost inițiată pe 2 martie 2021, după ce pe 27 februarie Republica Moldova a recepționat din partea România cu titlu gratuit 21 600 de doze de vaccin Vaxzevria/AstraZeneca.

În cadrul primei etape a campaniei, au fost imunizați angajații secțiilor de anestezie și terapie intensivă și secțiilor spitalicești cu specific de tratament COVID-19. Ulterior, toate categoriile de personal medical au avut posibilitatea să se vaccineze.
Republica Moldova, prima țară din Europa care a primit vaccin prin platforma COVAX
Republica Moldova a fost primul stat din Europa și a patra țară din lume care a primit doze de vaccin împotriva COVID-19 cu titlu gratuit prin intermediul platformei COVAX.

Lotul de 14 400 de doze de vaccin a fost recepționat pe 4 martie 2021. Câteva zile mai târziu, Ministerul Sănătății a lansat platforma guvernamentală www. vaccinare.gov.md pentru informarea populației despre procesul de vaccinare în Republica Moldova.
A fost instituit Sistemul informațional automatizat „Registrul de stat de evidență a vaccinării împotriva COVID-19”
Instituirea Sistemului informațional automatizat „Registrul de stat de evidență a vaccinării împotriva COVID-19” (SIA RVC-19) a fost aprobată de Cabinetul de miniștri pe 29 aprilie 2021. Sistemul conține informații despre persoanele imunizate și vaccinurile administrate, precum și date pentru programarea la vaccinare și eliberarea certificatelor de vaccinare.
Campania națională de vaccinare a fost extinsă pentru alte categorii de populație
Pe 31 martie a fost anunțată inițierea celei de-a doua etape a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Atunci a fost extinsă pentru angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, inclusiv din cadrul ambasadelor, Parlamentului, Președinției, Guvernului și instituțiilor subordonate.
La sfârșitul lunii mai 2021, Comitetul Național de Coordonare a Imunizărilor a decis lansarea etapei a treia de vaccinare împotriva COVID-19. Astfel, toți cetățenii Republicii Moldova au devenit eligibili pentru imunizare și le-a fost oferită posibilitatea de a se programa online la vaccinare, accesând www.vaccinare.gov.md.
Au fost organizate maratoane ale vaccinării și alte acțiuni de mobilizare

În scopul intensificării procesului de imunizare, Ministerul Sănătății a organizat mai multe maratoane în capitală, în comun cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Primăria Chișinău și partenerii internaționali. În cadrul acestor acțiuni, mii de oameni din diferite regiuni ale țării s-au vaccinat împotriva COVID-19.
În aceeași perioadă, circa 270 de voluntari ai Asociației de Cruce Roșie din Republica Moldova au fost implicați în informarea populației despre importanța și beneficiile vaccinării. La fel, în regiunile țării au fost organizate echipe mobile de informare și vaccinare a populației cu participarea Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină (ASRM) de la USMF „Nicolae Testemiţanu” și Centrului de Strategii și Politici de Sănătate. Mai mult, au fost deschise mai multe puncte de vaccinare strategice.

Totodată, în perioada 25-31 octombrie, s-a desfășurat Săptămâna Imunizării. Mai exact, au fost organizate câteva zeci de puncte de vaccinare și au fost realizate activități de informare și sensibilizare cu implicarea ASRM din cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu”, autorităților publice locale, companiilor de telecomunicații, mass-mediei, agenților economici, Parlamentului Republicii Moldova, Ministerului Apărării şi subdiviziunilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Certificatul de vaccinare și certificatul COVID pot fi descărcate în format electronic

Din 21 iulie curent, cetățenii Republicii Moldova pot descărca certificatul digital de vaccinare COVID pe platformele www.vaccinare.gov.md, www.certificate-covid.gov.md.
Ulterior, din 15 octombrie, deținătorii certificatului de vaccinare sau certificatului de testare sau unui certificat de recuperare pot descărca online Certificatul COVID, accesând pagina certificate-covid.gov.md. Certificatul COVID facilitează libera circulație la nivel național și internațional. Acesta reprezintă o dovadă oficială că persoana a fost vaccinată împotriva COVID-19, s-a testat și are un rezultat negativ sau a avut COVID-19 și s-a vindecat.
Certificatul COVID al Republicii Moldova a fost echivalat cu cel emis în UE. În țară a început imunizarea cu doza booster
Certificatul COVID eliberat de sistemul electronic al Republicii Moldova a fost echivalat cu cel emis în țările UE. În acest scop, autoritățile din țara noastră au ajustat structura codului QR conform standardelor UE.
Totodată, începând cu 18 noiembrie 2021,Ministerul Sănătății a permis imunizarea copiilor cu vârsta de 12 ani și mai mult. Mai mult, din 29 noiembrie 2021, a fost inițiat procesul de imunizare cu doza suplimentară și doza booster în centrele de vaccinare din țară.
La începutul anului 2022 au fost stabilite noi reguli în cadrul procesului de imunizare
Ministerul Sănătății a decis că doza booster poate fi administrată după un interval de patru luni de la încheierea schemei complete de vaccinare. Regula a devenit valabilă din 21 februarie curent. Totodată, persoanelor eligibile pentru doza booster de vaccin, care au suportat COVID-19 fiind vaccinate cu schema completă, își pot administra doza booster la un interval de minim 14 zile după însănătoșire.
Precizăm că toate acțiunile întreprinse în cadrul Campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 s-au desfășurat cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății, UNICEF Moldova și Băncii Mondiale. Acestea au fost organizate în paralel cu activitățile întreprinse în cadrul campaniilor de comunicare și informare privind vaccinarea împotriva COVID-19, care au fost realizate tot cu sprijinul partenerilor internaționali.
Republica Moldova a recepționat, din martie 2021 până în martie 2022, în total, 2 923 860 de doze de vaccin împotriva COVID-19, dintre care 2 070 811 au fost administrate. În prezent, sunt disponibile vaccinurile Spikevax/Moderna, Sputnik V, Comirnaty/Pfizer-BioNtech, CoronaVac/Sinovac și Sinopharm.
Campania națională de vaccinare împotriva COVID-19 continuă în Republica Moldova. Toți cetățenii eligibili se pot vaccina la oricare centru de vaccinare din țară, fără programare, doar cu buletinul de identitate. Vaccinarea rămâne a fi cea mai eficientă metodă pentru a preveni spitalizarea și decesul provocat de COVID-19. Împreună oprim Pandemia.