Întrebări și Răspunsuri

Cele mai frecvente întrebări

 • Ce este doza booster doi și cine este eligibil?

  După o anumită perioadă, imunitatea obținută de la dozele inițiale de vaccin începe să scadă în mod natural. A doua doză booster administrează la un interval de cel puțin patru luni de la prima doză de rapel, cu aplicarea vaccinurilor Comirnaty/Pfizer-BioNTech sau Spikevax/Moderna. 

  Categoriile eligibile: 

  • adulții cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanele cu comorbidități, femeile gravide și cele care alăptează, beneficiarii din instituțiile rezidențiale și centrele de plasament;
  • personalul medical din instituțiile medico-sanitare, personalul din cadrul instituțiilor rezidențiale, centrelor de plasament, serviciilor sociale, angajații din domeniul educației și cei din structurile de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului;
  • persoanele sever imunocompromise cu vârsta de 18 ani și peste; 

  La solicitare pot fi imunizate cu a doua doză booster și persoanele cu vârsta de 18 ani și mai mult, care nu fac parte din categoriile eligibile pentru vaccinare.

 • Ce reprezintă administrarea dozei suplimentare de vaccin împotriva COVID-19 și cui îi este recomandată?

  Doza suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 reprezintă o doză adițională, administrată persoanelor sever imuno-compromise și care au un sistem imun slăbit, nu dezvoltă un răspuns imun suficient de puternic. Astfel, e nevoie de o doză suplimentară de vaccin pentru asigurarea  protecției necesare împotriva COVID-19.

  Doza suplimentară va fi administrată persoanelor din categoria menționată, cu vârsta de peste 18 ani, după 28 de zile de la administrarea dozei a doua de vaccin. Precizăm că administrarea dozei suplimentare se va efectua doar în baza recomandării medicului la care pacientul se află la evidență. Recomandarea medicală de administrare a dozei va fi anexată la consimțământ.

  Persoanele eligibile pentru administrarea dozei suplimentare de vaccin împotriva COVID-19:
  Pacienții oncologici în tratament activ
  Pacienții oncologici în stadii avansate cu sau fără tratament activ;
  Pacienți post-transplant de organe solide cu sau fără tratament imunosupresor;
  Pacienți cu transplant de celule stem hematopoetice cu sau fără tratament imunosupresor;
  Pacienți cu imonodeficiențe severe cauzate imonodeficiențe primare, congenitale;
  Pacienții cu infecție HIV în orice stadiu, fără tratament sau în stadiu de SIDA cu sau fără tratament antiretroviral;
  Pacienți cu imodeficiență secundară cauzată de administrarea unui tratament imunosupresor, radioterapie, chimioterapie;
  Pacienți care urmează terapii biologice;
  Pacienți care urmează tratament cu cortizon și cu produse derivate administrate sistemic, tratament activ cu doze mari;
  Pacienți care urmează alte terapii cu efecte imunosupresoare;

 • De ce trebuie să administrăm doza booster de vaccin împotriva COVID-19? Cui îi este recomandată?

  Doza booster de vaccin împotriva COVID-19 reprezintă doza administrată persoanelor cu vârsta de 18 ani și mai mult, care au finalizat schema primară de vaccinare. De menționat că, după o anumită perioadă, imunitatea obținută de la dozele inițiale de vaccin începe să scadă în mod natural. Astfel, dozei booster se administrează la un interval de șase luni pentru vaccinurile cu schema primară de două doze și de cel puțin două luni (56 de zile) pentru vaccinul Janssen/Johnson&Johnson. Doza booster, în mod prioritar, este recomandată persoanelor, care prezintă un risc sporit de a dezvolta forme grave de boală și deces, inclusiv cele cu vârsta de peste 60 de ani, persoanele cu boli cronice, precum și persoanele din anumite categorii profesionale – angajații din instituțiile medico-sanitare, personalul și beneficiarii din cadrul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, lucrătorii din domeniul de educație și din cadrul serviciilor sociale.

 • Ce trebuie să cunoaștem despre varianta Omicron a virusului SARS CoV-2? E mai periculoasă decât varianta Delta?

  Omicron e o variantă a virusului SARS-CoV-2 cu peste 30 de mutații comparativ cu varianta inițială Alpha. Aceasta a fost identificată pentru prima dată în probele colectate în noiembrie 2021, în Botswana și Africa de Sud. Ulterior, Organizația Mondială a Sănătății a desemnat-o drept o variantă care prezintă îngrijorare.

  Orice persoană infectată cu Omicron poate răspândi virusul, chiar dacă este vaccinată sau nu are simptome. Potrivit ultimelor date, unele mutații identificate în structura Omicron determină o răspândire mai rapidă, ceea ce ar putea determina ca această variantă să fie mai contagioasă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, riscul de reinfectare cu varianta Omicron a fost estimat a fi de 5,4 ori mai mare în comparație cu varianta Delta. Mai mult,
  Omicron pare să infecteze și să se replice mai mult în tractul respirator superior, în comparație cu Delta și alte tulpini ce afectează tractul respirator inferior.

  De asemenea, oamenii infectați cu Omicron pot dezvolta diverse forme de boală, de la asimptomatică până la severă. De asemenea, unele persoane infectate cu Omicron au decedat. Așadar, persoanele în vârstă și cele cu boli cronice de orice vârstă continuă să aibă un risc mai mare de a face forme severe de boală

  Potrivit Agenției Europene pentru Medicamente, rezultatele ultimelor studii publicate recent arată că eficacitatea vaccinului e mai redusă pentru varianta Omicron decât pentru alte variante și tinde să scadă în timp.

  În același timp, aceste studii arată că vaccinarea continuă să ofere un nivel ridicat de protecție împotriva formelor severe provocate de varianta Omicron. De asemenea, datele arată că persoanele care au primit o doză booster sunt mai protejate decât cele care au doar schema completă de imunizare. Datele din Africa de Sud indică faptul că persoanele care au primit două doze de vaccin COVID-19 au o protecție de până la 70% pentru spitalizare, iar alte date similare din Marea Britanie arată că, în timp ce protecția scade la câteva luni după vaccinare, nivel de protecție împotriva spitalizării crește din nou la 90% după administrarea dozei booster.

  De altfel, principalele simptome pe care le raportează pacienții infectați cu varianta Omicron sunt oboseala, durerile musculare și articulare, precum și subfebrilitatea. Alte simptome sunt dureri de cap ușoare, zgârieturi în gât, tuse și chiar senzație de lipsă a aerului.

  Mai mult, potrivit datelor furnizate de Agenţiei pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA), testele antigen pentru depistarea COVID-19, care au avantajul de a oferi un rezultat în doar câteva minute, sunt mai puţin eficiente în cazul variantei Omicron decât în cazul variantelor anterioare. Aceste teste au mai multe şanse să indice un rezultat fals negativ în ciuda unei infectări cu Omicron.

  Pentru a preveni infectarea cu varianta Omicron și consecințele negative în cazul infectării, trebuie să ne vaccinăm împotriva COVID-19 cu schema completă și să administrăm doza booster, să purtăm masca de protecție în locurile închise și aglomerate, să păstrăm distanța fizică de minim un metru, să ne spălăm regulat pe mâni, să evităm aglomerațiile și să asigurăm aerisirea încăperilor.

 • Cum recuperăm certificatul de vaccinare dacă l-am pierdut?

  Dacă ați pierdut certificatul de vaccinare sau certificatul COVID în format de hârtie, puteți descărca repetat certificatul, accesând www.certificate-covid.gov.md sau www.vaccinare.gov.md sau www.ms.gov.md. 

 • În ce cazuri se aplică obligativitatea de a sta în carantină?

  Se va impune obligativitatea de a respecta regimul de carantină timp de 10 zile dacă
  ați avut contact apropiat cu o persoană confirmată cu COVID-19, dar nu sunteți vaccinat sau aveți o schemă de vaccinare incompletă. Puteți întrerupe regimul de carantină după a 5-a zi dacă nu aveți simptome și rezultatul testului de diagnostic rapid sau PCR este negativ. Totuși, până la a 10-a zi trebuie să continuați monitorizarea simptomelor, purtarea măștii de protecție și respectarea altor reguli de conduită. Dacă apar simptome ale COVID-19, autoizolați-vă și apelați medicul de familie.

  Dacă ați avut contact apropiat cu o persoană confirmată cu COVID-19, dar aveți schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, nu este necesar să stați în carantină. Purtați mască de protecție medicală sau respiratorie tip FFP2 în preajma altor persoane, atât în spațiile închise, cât și cele deschise, timp de 10 zile. Atenție la orice simptome ale COVID-19, în special febra, tusa sau respirația dificilă. Faceți un test de diagnostic rapid sau PCR la a 5-a zi după expunere (ultimul contact cu persoana confirmată cu COVID-19). Dacă apar simptome ale COVID-19, autoizolați-vă și apelați medicul de familie.

  Dacă ați avut contact apropiat cu o persoană confirmată cu COVID-19, dar ați fost testat pozitiv la SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile, nu trebuie să stați în carantină atâta timp cât nu dezvoltați noi simptome. Purtați o mască de protecție medicală sau respiratorie tip FFP2 în preajma altor persoane, atât în spațiile închise, cît și cele deschise, timp de 10 zile. Dacă apar simptome ale COVID-19 autoizolați-vă și apelați medicul de familie.

  Reguli de conduită în perioada de carantină: Stați acasă și evitați contactul cu alte persoane, nu mergeți la muncă/studii sau în locuri publice, nu folosiți transportul public, nu primiți vizitatori la domiciliu, monitorizați simptomele, practicați igiena corectă a mâinilor (spălați-le frecvent cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de sec., folosiți un dezinfectant pe baza de alcool) și a tusei (acoperiți gura și nasul cu un șervețel sau strănutați și tușiți în plica cotului), igienizați-vă casa, în special suprafețele folosite des, dacă trebuie să mergeți de ex. la farmacie sau la cumpărături cereți ajutorul prietenilor, vecinilor, păstrați legătura cu familia și prietenii prin telefon, e-mail sau rețelele sociale, aveți grijă de sănătatea dvs. mintală și fizică.

  Reguli de conduită pentru contacții care sunt scutiți de regimul de carantină

  Timp de 10 zile de la data ultimului contact cu o persoană confirmată cu COVID-19 respectați următoarele: purtați o mască de protecție medicală sau respiratorie tip FFP2 în preajma altor persoane, atât în spațiile închise, cât și cele deschise, limitați contactul apropiat cu persoanele, în special în spațiile aglomerate, închise sau slab ventilate, evitați întrunirile publice și evenimentele private, evitați contactul/întâlnirile neesențiale cu alte persoane, în special cele vulnerabile, lucrați de la distanță, dacă este posibil, nu mergeți în locuri în care nu puteți purta mască, cum ar fi restaurantele și sălile de sport, nu vizitați persoanele din spitale, centre de îngrijire sau de detenție, cu excepția cazului în care vizita este esențială și a fost convenită, în prealabil, cu personalul, limitați contactul cu persoanele cu un risc mai mare de a dezvolta o formă severă în cazul infectării cu COVID-19, monitorizați zilnic simptomele, în cazul apariției simptomelor COVID-19, autoizolați-vă și apelați medicul de familie.

 • În ce cazuri trebuie să completăm fișa epidemiologică?

  Fișa epidemiologică trebuie completată obligatoriu cu cel mult 72 de ore înainte de a intra pe teritoriul Republicii Moldova de persoanele care: nu dețin un certificat de vaccinare COVID-19, rezultatul negativ al unui test RT-PCR valabil 72 ore sau a unui test antigen rapid, valabil 48 ore, concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19 în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor împotriva COVID-19 valabil 90 zile din data efectuării investigației.

  Excepție de la completarea fișei epidemiologice se face pentru următoarele categorii de persoane, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă:

  - Copiii cu vârsta de până la 12 ani;
  - Elevii/studenții cu vârsta de până la 18 ani, care urmează să susțină examene, care merg la studii în instituții de învățământ pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotare sau care se deplasează pentru activități legate de finalizarea/organizarea/desfășurarea studiilor/participarea la concursuri sau olimpiade internaționale, cu prezentarea documentelor confirmative, precum și însoțitorii acestora;
  - Echipajele şi personalul de deservire a aeronavelor/navelor, brigăzile şi personalul de deservire a garniturilor de tren, conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, care au mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului;
  - Persoanele care călătoresc din motive de sănătate, inclusiv însoțitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative);
  - Lucrătorii transfrontalieri care intră în Republica Moldova din România sau Ucraina, precum şi cei din Republica Moldova angajați ai agenților economici din țările menționate, care dețin dovada raporturilor contractuale cu agenții economici respectivi;
  - Posesorii pașapoartelor diplomatice, de serviciu, oficiale şi speciale şi altele asimilate acestora, precum şi titularii documentelor de călătorie tip LaissezPasser eliberate de Organizația Națiunilor Unite, inclusiv membrii familiilor personalului misiunilor diplomatice şi consulare, ai organizațiilor/misiunilor internaționale acreditate în Republica Moldova, şi/sau personalul implicat în asigurarea ajutorului umanitar;
  - Persoanele în tranzit (care nu depășesc 24 ore de la data intrării în Republica Moldova), itinerarul tranzitării fiind stabilit de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră;
  - Persoanele care sunt citate de instanțele de judecată/organele de drept din Republica Moldova, precum şi reprezentanții lor legali, fapt dovedit prin documente confirmative în acest sens.

 • Dacă prima doză de vaccin a fost administrată peste hotarele țării, a doua doză poate fi administrată în Republica Moldova?

  În acest caz, se recomandă omologarea certificatului de vaccinare eliberat peste hotarele țării, accesând www.certificate-covid.gov.md. Ulterior, puteți merge la orice centru de vaccinare din țară sau medicul de familie pentru administrarea celei de-a doua doză de vaccin împotriva COVID-19.

 • Unde putem realiza testul PCR de diagnostic pentru COVID-19 cu tariful de 300 de lei?

  Testele de diagnostic PCR pentru COVID-19, cu tariful de 300 de lei, pot fi efectuate în trei laboratoare din Chișinău și șase din raioanele țării, doar cu prezentarea unui act de identitate. Laboratoarele prelevează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19 de luni până vineri, iar unele inclusiv sâmbătă.

  Programul de activitate al laboratoarelor care efectuează teste de diagnostic PCR pentru COVID-19 cu tariful de 300 de lei.

  Laboratoarele din municipiul Chișinău

  Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (str.Cosmescu 3) prelevează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19, de luni până vineri în intervalul orelor 08:00-11:00, iar sâmbătă – de la ora 08:00 până la 10:00, doar cu programare prealabilă la numărul de telefon 022 729 714.

  Laboratorul de diagnostic clinic al Centrului Republican de Diagnosticare Medicală
  (str.Constantin Vîrnav 13) prelevează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19 de luni până vineri, în intervalul orelor 08:00–12:00, doar cu programare prealabilă la nr. de telefon 022 888 363.

  Laboratorul Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile (str. Costiujeni 5/1) (str.Costiujeni 5/1) prelevează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19 de luni până vineri în intervalul orelor 08:00-12:00, doar cu programare prealabil la nr. de telefon 078613590.

  Laboratoarele din raioanele țării

  Secția de diagnostic de laborator a Centrului de Sănătate Publică (CSP) Comrat
  (str.Pobeda 26) prelevează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19, de luni până vineri, în intervalul orelor 08:00-10:00, dar și sâmbătă, de la ora 08:00 până la 09:00, doar cu programare prealabilă la nr. de telefon 029 825 371.

  Secția diagnostic de laborator a CSP Edineț (str.Pușkin 16) prelevează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19 de luni până sâmbătă, în intervalul orelor 08:00-09:30 doar cu programare prealabilă la nr. de telefon: 024 623 966.

  Secția diagnostic de laborator a CSP Soroca (str.Alexandru cel Bun 42) prelevează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19 de luni până sâmbătă, în intervalul orelor 08:00–10:00, fără programare prealabilă.

   

  Secția diagnostic de laborator a CSP Cahul (str.Prospectul Republicii 20) prelevează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19 de luni până sâmbătă, în intervalul orelor 08:00–10:00, doar cu programare prealabilă la nr. de telefon 029 922 434.

  Secția diagnostic de laborator a CSP Bălți (str.Ivano Franco 46) prelevează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19 de luni până sâmbătă, în intervalul orelor 08:00-10:00, doar cu programare prealabilă la nr. de telefon 023 171 106.

  Secția de diagnostic de laborator a CSP Căușeni (str. Ana și Alexandru 16a) prelevează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19 de luni până sâmbătă, în intervalul orelor 8:00 - 10:00, doar cu programare prealabilă la nr. de telefon 024 325 362.

 • Care sunt condițiile de vaccinare în Republica Moldova pentru cetățenii străini?

  Toți cetățenii străini de 18 ani și mai mult sunt eligibili pentru vaccinarea împotriva COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova. Vaccinarea poate fi realizată la orice centru de vaccinare din țară cu vaccinul Moderna/Spikevax.  

 • Este corect să fie administrată doza de vaccin de tip Moderna/Spikevax în cantitate de 0,25 ml pentru booster?

  Decizia de administrare a dozei booster cu vaccin de tip Moderna/Spikevax în cantitate de 0,25 ml a fost luată în urma recomandărilor și datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății și companiei farmaceutice Moderna. Astfel, datele arată că doza înjumătățită (0,25ml) oferă un nivel de protecție similar ca la doza întreagă. Totodată, menționăm că frecvența și intensitatea reacțiilor adverse sunt mai reduse în cazul dozei înjumătățite la booster decât atunci când e administrată doza întreagă. 

 • Dacă numele de familie (ex. în urma căsătoriei) a fost modificat în urma unor schimbări în acte, certificatul de vaccinare mai este valabil? Cum putem schimba datele din certificat?

  Pentru rectificarea datelor în certificatul de vaccinare și respectiv certificatul COVID în cazul modificării oficiale a numelui de familie, trebuie să expediați o cerere, atașând toate documentele confirmative la adresele de email rvc19@ansp.gov.md și office@ansp.gov.md. Ulterior, angajații Agenției Naționale pentru Sănătate Publică vor realiza modificările în acest sens. 

 • Cum procedăm în cazul în care datele personale indicate în certificatul de vaccinare sunt eronate?

  Dacă ați depistat că datele dvs. personale nu au fost indicate corect în certificatul de vaccinare, pentru a realiza modificările necesare, trebuie să vă adresați la medicul de familie. Ulterior, medicul va expedia o solicitare oficială către Agenția Națională pentru Sănătate Publică la adresa de email - rvc19@ansp.gov.md. 

 • Putem omologa certificatele de vaccinare eliberate de statele UE, cât și de cele din afara UE?

  Toate certificatele de vaccinare COVID-19 eliberate peste hotarele țării pot fi omologate. Mai exact, certificatele de vaccinare eliberate de statele membre UE, care dețin codul QR, pot fi omologate, accesând platforma https://certificate-covid.gov.md, secțiunea „Încarcă certificate Covid-19 de peste hotare”.

  Certificatele emise de alte țări decât statele UE și care nu dețin codul QR pot fi omologate la orice centru de vaccinare din Republica Moldova.

 • Ce este certificatul de recuperare și cum îl putem obține?

  Certificatul de recuperare reprezintă o dovadă oficială că persoana a fost infectată cu COVID-19 și s-a vindecat. Termenul de valabilitate al acestui certificat este de șase luni și poate fi descărcat de pe platforma https://certificate-covid.gov.md.

  Pentru călătoriile peste hotare, conform cerințelor Uniunii Europene, certificatele de recuperare sunt emise în baza unui rezultat pozitiv la un test RT-PCR.

  Pentru uz intern, certificatele de recuperare se eliberează în baza unui rezultat pozitiv atât la testul RT-PCR, cât și la un test rapid antigen.

 • Copiii pot fi vaccinați împotriva COVID-19?

  În urma solicitărilor parvenite din partea părinților, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova oferă posibilitatea imunizării copiilor cu vârsta de 12 ani și mai mult.

  Mai exact, vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 poate fi realizată doar la solicitarea părintelui/tutorelui/reprezentantului legal și cu acordul informat al lor. În acest scop, va fi utilizat vaccinul Pfizer/BioNTech prin administrarea a două doze la un interval de 21 de zile. Imunizarea minorilor e permisă doar în Centrele de vaccinare din cadrul instituțiilor medicale și interzisă în cadrul punctelor mobile organizate în localități.

  În mod prioritar, se recomandă a fi vaccinați copiii care prezintă comorbidități și care prezintă un risc mai mare pentru dezvoltarea formelor grave de COVID-19. Vaccinarea se va efectua la prezentarea actului de identitate național sau străin, cum ar fi certificatul de naștere, buletinul de identitate, pașaportul. De asemenea, se recomandă ca finalizarea schemei complete de vaccinare să fie efectuată cu un vaccin de la același producător, cu respectarea intervalului dintre doze conform instrucțiunii vaccinului.

 • Ce înseamnă Certificatul COVID-19? Acestea e recunoscut în țările UE?

  Сертификат COVID-19 может подразумевать три вида сертификатов: сертификат о вакцинации, сертификат о тесте на коронавирус и сертификат о выздоровлении.

  В свидетельстве о вакцинации указываются тип вакцины и ее производитель, количество введенных доз, дата вакцинации. Для международного использования государства-члены Европейского Союза обязаны принимать сертификаты о прививках, выданные для вакцин, разрешенных для размещения на рынке ЕС [2]. В то же время страны ЕС могут принять решение о признании сертификатов, подтверждающих введение других типов вакцин, включенных в список чрезвычайных ситуаций ВОЗ. Правила различны для разных стран, поэтому мы настоятельно рекомендуем Вам заранее проверить условия той страны, в которую Вы направляетесь. На территории Республики Молдова действительны сертификаты на все типы вакцин, применяющиеся в стране.

  Сертификат о прохождении теста выдается лицу на основании отрицательного результата ПЦР-теста либо экспресс-теста на антитела, включенного в единый перечень [3], составленный на основании рекомендаций Совета Европы. В настоящее время этот список включает 138 видов тестов. Большинство тестов на антитела, используемые в Республике Молдова, включены в этот список. Призываем граждан, желающих пройти экспресс-тест для получения сертификата COVID-19, уведомить об этом представителей лаборатории, чтобы обеспечить проведение теста, включенного в одобренный ЕС список.

  Справка о выздоровлении выдается сроком на шесть месяцев лицам, перенесшим COVID-19 и выздоровевшим. Для международного использования, в соответствии с требованиями Европейского Союза, сертификаты о выздоровлении выдаются на основании положительного результата ПЦР-теста. Физические лица могут загрузить эти сертификаты с платформы https://certificate-covid.gov.md [4] с16 ноября 2021 г. В то же время сообщаем, что граждане Республики Молдова, не сдававшие ПЦР-тест на COVID-19 в период болезни, могут сдать тест или получить справку о вакцинации, на основании которых будет возможно передвигатьтся в границах ЕС.

  Сертификат COVID-19 можно скачать с платформы https://certificate-covid.gov.md [4]. 15 ноября 2021 года Европейская комиссия приняла решение приравнять сертификат COVID, выданный электронной системой Республики Молдова, к сертификату, выдаваемому в странах Европейского Союза. Это означает подключение нашей страны к системе ЕС и признание сертификата COVID-19 на равных условиях с цифровым сертификатом COVID-19 ЕС. Сертификат COVID-19 облегчает свободное передвижение в рамках страны и в странах ЕС во время пандемии коронавируса. Документ можно загрузить бесплатно, он доступен на румынском и английском языках.

 • Ce reprezintă administrarea dozei booster de vaccin împotriva COVID-19 și cui îi este recomandată?

  Doza booster de vaccin împotriva COVID-19 reprezintă doza administrată persoanelor cu vârsta de 18 ani și mai mult, care au finalizat schema primară de vaccinare. De menționat că, după o anumită perioadă, imunitatea obținută de la dozele inițiale de vaccin începe să scadă în mod natural. Astfel, dozei booster se administrează la un interval de șase luni pentru vaccinurile cu schema primară de două doze și de cel puțin două luni (56 de zile) pentru vaccinul Janssen/Johnson&Johnson. Doza booster, în mod prioritar, este recomandată persoanelor, care prezintă un risc sporit de a dezvolta forme grave de boală și deces, inclusiv cele cu vârsta de peste 60 de ani, persoanele cu boli cronice, precum și persoanele din anumite categorii profesionale – angajații din instituțiile medico-sanitare, personalul și beneficiarii din cadrul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, lucrătorii din domeniul de educație și din cadrul serviciilor sociale.

  Schema de vaccinare pentru administrarea dozei booster de vaccin împotriva COVID-19

  Denumirea vaccinului

  Tipul vaccinului

  Doze booster de vaccin anti-COVID-19

  Termen de administrare

  Comirnaty (Pfizer/BioNTech)

  ARN messager

  Comirnaty Pfizer/BioNTech (0,3ml)  sau Spikevax/Moderna (0,25ml)

  La un interval de cel puțin 6 luni de la doza 2

  Spikevax (Moderna)

  ARN messager

  Comirnaty Pfizer/BioNTech (0,3ml) sau Spikevax/Moderna (0,25 ml)

  La un interval de cel puțin 6 luni de la doza 2

  Vaxzevria (Astra Zeneca)

  Vector viral nereplicativ

  Comirnaty Pfizer/BioNTech (0,3 ml) sau Spikevax/Moderna (0,25ml) sau

  Vaxzevria (Astra Zeneca) (0,5ml)

  La un interval de cel puțin 6 luni de la doza 2

  Janssen Johnson&Johnson

  Vector viral nereplicativ

  Comirnaty Pfizer/BioNTech (0,3ml) sau Spikevax/Moderna (0,25 ml) sau

  Janssen Johnson&Johnson (0,5ml)

  La un interval de cel puțin 2 luni de la doza 1

  Gam-COVID-Vac (Sputnik V)

  Vector viral nereplicativ

  Comirnaty Pfizer/BioNTech (0,3 ml) sau Spikevax/Moderna (0,25 ml) sau

  Janssen Johnson&Johnson (0,5 ml)

  La un interval de cel puțin 6 luni de la doza 2

  CoronaVac (Sinovac)

  Virus inactivat

  Comirnaty Pfizer/BioNTech (0,3 ml) sau Spikevax/Moderna (0,25 ml) sau 

  Janssen Johnson&Johnson (0,5 ml) sau

  CoronaVac (Sinovac) (0,5ml)

  La un interval de 3-6 luni de la doza a doua

  Sinopharm

  Virus inactivat

  Comirnaty Pfizer/BioNTech (0,3 ml) sau Spikevax/Moderna (0,25 ml) sau Janssen Johnson&Johnson (0,5 ml) sau

  Sinopharm (0,5ml)

  La un interval de cel puțin 6 luni de la doza 2

         

   * Moderna (spikevax) - Doza booster constă din jumătate din cantitatea de ser utilizat pentru schema de vaccinare primară

 • Varianta Delta prezintă simptome diferite de variantele inițiale? Care sunt acestea?

  Potrivit sondajelor efectuate în Marea Britanie, unde Delta reprezintă aproximativ 90% din cazurile actuale de COVID-19, simptomele tind să fie puțin diferite de alte variante, dar asta nu înseamnă neapărat că simptomele asociate sunt mai severe. Febra, durerile de cap, durerile de gât și rinoreea sunt frecvente, în timp ce tusea și pierderea mirosului sunt mai puțin frecvente. În același timp, alte rapoarte asociază varianta Delta cu simptome mai grave, inclusiv deficiențe de auz, probleme gastro-intestinale severe și cheaguri de sânge care duc la moarte tisulară și gangrene. Persoanele vaccinate, dacă contractă varianta Delta, de obicei sunt fie asimptomatice, fie prezintă simptome foarte ușoare. Simptomele lor seamănă mai mult cu cele ale unei răceli obișnuite, cum ar fi tuse, febră sau cefalee și pierderea simțului mirosului și/sau gustului într-o proporție mai mică.

 • Ce trebuie să cunoaștem despre varianta Delta? E mai periculoasă decât variantele inițiale ale SARS - CoV 2?

  Varianta Delta, cunoscută și sub denumirea de B.1.617.2, este o variantă descendentă a variantei SARS-CoV-2. Aceasta a fost descoperită pentru prima dată în India la sfârșitul anului 2020, iar, pe 31 mai 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a numit-o varianta Delta. Are mutații în gena care codifică proteina spike SARS-CoV-2. În august 2021, Public Health England (PHE) a raportat o rată a mortalității de 0,3% din cele 386,835 de persoane infectate cu Delta, unde 46% din cazuri și 6% din decese au fost în rândul persoanelor nevaccinate, cu vârsta mai mică de 50 de ani.

  Totodată, se consideră că această variantă este parțial responsabilă pentru cel de-al doilea val al pandemiei din India care a început în februarie 2021. Ulterior, a contribuit la un al treilea val în Fiji, Regatul Unit și Africa de Sud. Până pe 24 august 2021, varianta s-a răspândit în 163 de țări. Atunci OMS a declarat că aceasta devine tulpina dominantă la nivel global.

  Pe 23 iulie curent, Institutul de virusologie din Berlin a confirmat prezența variantei Delta a virusului SARS-CoV-2 în Republica Moldova.

  Datele actuale indică faptul că Delta este cu 40-60% mai contagioasă decât Alpha și aproape de două ori mai transmisibilă decât varianta originală Wuhan a SARS-CoV-2. Mai mult, s-au găsit mai multe particule virale în căile respiratorii ale pacienților infectați cu varianta Delta. Un studiu chinez a raportat că încărcăturile virale în infecțiile cu Delta erau de circa 1.000 de ori mai mari decât cele din infecțiile cauzate de alte variante. Ca răspuns la aceste informații, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră Delta drept „cea mai rapidă și ușor de transmis” variantă de până acum. Daca varianta originală a virusului putea infecta alte două persoane, varianta Delta poate infecta alte șase. Este similar cu transmiterea varicelei, asa cum se menționează într-un raport CDC. 

  Intensificarea transmiterii infecției este determinată de trei factori:

  - circulația mai multor variante, în special Delta și Delta+,

  - relaxarea măsurilor destinate să prevină și să controleze transmiterea virusului,

  - numărul mare de persoane care încă nu sunt imunizate, nu doar în țară, dar și la nivel mondial (doar XX % din populația mondială au primit cel puțin o singură doză).

 • Vaccinul împotriva COVID-19 poate schimba structura ADN-ului?

  Cu certitudine putem afirma că este o altă informație falsă. Vaccinurile împotriva COVID-19 nu modifică și nu interacționează în niciun fel cu AND-ul celulelor. În prezent, în întreaga lume, pentru stoparea pandemiei cauzate de COVID- 19, au fost autorizate și recomandate pentru utilizare mai multe tipuri de vaccinuri. Două dintre aceste tipuri: cele pe bază de ARNm și cele cu vector viral, furnizează material genetic către celulele noastre pentru a iniția procesul de protecție împotriva virusului care cauzează COVID-19, dar este necesar să înțelegem cu toții că acest material nu pătrunde niciodată în nucleul celulei unde se păstrează AND-ul nostru. ARN-ul mesager determină celula să producă proteine pentru a stimula sistemul imunitar, apoi se descompune rapid, fără a afecta cumva AND-ul. Prin urmare, vaccinul împotriva COVID-19 nu poate produce modificări în ADN-ul uman, pentru că serul nu ajunge la acesta. Acest mit are scopul de a induce populația în eroare.

 • Persoanele alergice se pot vaccina împotriva COVID-19?

  CDC recomandă oamenilor să fie vaccinați chiar dacă au antecedente de reacții alergice severe care nu au legătură cu vaccinurile sau medicamentele injectabile, cum ar fi alergiile la alimente, animale de companie, venin sau latex. Persoanele cu antecedente de alergii la medicamente pe cale orală sau antecedente familiale de reacții alergice severe pot fi, de asemenea, vaccinate. În același timp, un istoric de reacție alergică severă (de exemplu, anafilaxie) la orice componentă a vaccinului reprezintă o contraindicație. Persoanele care s-au confruntat cu alergii severe sau, anterior au avut parte de o experiență negativă asociată administrării unui vaccin trebuie să se adreseze medicului de familie la o consultație preventivă pentru a se realiza evaluarea riscului, aprecierea tipului și severității reacției anterioare, precum și fiabilitatea informațiilor.

 • Cineva va realiza controlul și monitorizarea reacțiilor adverse la vaccin?

  Monitorizarea evenimentelor post-imunizare, se va efectua în conformitate cu Ghidul de supraveghere a EAPI în Republica Moldova, și conform Ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției sociale cu privire la funcționarea sistemului de evaluare a cauzalității și clasificare a evenimentelor adverse post imunizare. La apariția unui eveniment post-imunizare se îndeplinesc pașii descriși în Ghidul de supraveghere: se va completa o fișă care va descrie EAPI și se va transmite la ANSP. Fiecare EAPI va fi raportat, evaluat și clasificat conform procedurii stabilite.

 • Care sunt reacțiile adverse înregistrate în cadrul etapelor de dezvoltare a vaccinurilor?

  În cadrul studiilor clinice, au fost înregistrate unele evenimente adverse post imunizare. EAPI-urile minore, înregistrate după administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 sunt similare cu cele înregistrate și în cazul altor vaccinuri injectabile și includ: dureri în locul injectării, cefalee, oboseală, dureri musculare. Au mai fost înregistrate alte EAPI minore, care includ: febra, frisoane, greața, artralgie (dureri în încheieturi). Până la moment, nu au fost raportate evenimente adverse severe. Drept precauții/contraindicații generale pentru orice vaccin sunt posibile reacții alergice, inclusiv anafilaxie, la o componentă a vaccinului. 

 • Cât de sigure sunt vaccinurile?

  Toate vaccinurile, aprobate de către autoritățile din SUA, Uniunea Europeană și precalificate de OMS, au trecut toate etapele necesare de testare clinică. În cadrul acestor evaluări, peste 40.000 de persoane au fost incluse în testările clinice ale fiecărui vaccin și nu au fost înregistrate reacții adverse severe. Vaccinurile produse de Pfizer, Moderna și AstraZeneca, care au fost aprobate de OMS pentru utilizare de urgență, au fost administrate de peste 50.000.000 de ori, fără înregistrarea evenimentelor adverse extrem de severe.

 • Cum au fost testate vaccinurile?

  Vaccinurile anti-Covid-19 au fost dezvoltate și testate conform tuturor standardelor medicale și științifice în baza cărora au fost dezvoltate și aprobate toate vaccinurile folosite pe larg. Majoritatea vaccinurilor au fost dezvoltate în colaborare cu instituții internaționale de sănătate și instituții guvernamentale din SUA și UE, astfel s-a asigurat respectarea tuturor rigorilor științifice. În cadrul studiilor clinice din faza I, au participat câteva zeci de persoane pentru a testa siguranța vaccinului și dacă acesta generează un răspuns imun. În etapa II, vaccinul a fost administrat unor grupe de câteva sute sau mii de voluntari. Astfel, s-a studiat dacă există posibile efecte secundare și cât de bine răspunde sistemul imun. 

  Totodată, începând cu faza II, testările clinice au început să se desfășoare în diferite țări și în diferite grupuri de vârstă pentru a verifica siguranța și răspunsul imun pentru diverse categorii de populație. În baza rezultatelor pozitive ale primelor două faze și după aprobarea din partea autorităților de sănătate publică, companiile farmaceutice au inițiat faza III de testare clinică. Această fază este cea mai importantă, pentru că determină eficiența și siguranța unui vaccin. Rezultatele acestei faze stau la baza aprobării vaccinului de autoritățile internaționale de sănătate. Pentru fiecare vaccin aprobat, au avut loc testări clinice de faza III pe un număr de 20.000 - 45.000 de voluntari. În faza III,  Pfizer și BioNTech au testat vaccinul anti-Covid-19 pe un grup de 43.500 voluntari, Moderna a testat vaccinul său pe un grup de 30.000 de voluntari, iar Johnson & Johnson testează vaccinul său pe un grup de 45.000 de voluntari.

 • Cum a fost posibilă dezvoltarea vaccinurilor în termen atât de scurt?

  Studiile asupra coronavirusurilor au început după declanșarea epidemiei de SARS-CoV-1, înregistrată în 2002 și MERS în 2012. Cercetătorii și-au concentrat atenția asupra dezvoltării vaccinurilor anti-SARS și anti-MERS. Dat fiind faptul că epidemia cauzată de aceste virusuri nu a determinat un impact atât de înalt la nivel mondial ca și infecția COVID-19, iar cazurile de SARS și MERS s-au diminuat considerabil, dezvoltarea vaccinurilor împotriva acestor infecții a fost stopată. Odată cu declanșarea pandemiei COVID-19, cercetătorii au reluat acele studii, cu realizarea unor etape ale testărilor clinice concomitent pentru a obține un vaccin eficient și sigur cât mai curând posibil. În trecut, vaccinurile au fost dezvoltate printr-o serie de pași care pot dura mulți ani. Acum, având în vedere nevoia urgentă de vaccinuri COVID-19, investițiile financiare fără precedent și colaborările științifice, a fost accelerat modul în care sunt dezvoltate vaccinurile. Asta înseamnă că unii dintre pașii din procesul de cercetare și dezvoltare au avut loc în paralel, menținând în același timp standarde clinice și de siguranță stricte.

 • La cât timp, după administrarea vaccinului, persoana va înregistra o imunitate stabilă la Covid-19?

  Vaccinurile ARNm sunt administrate în două doze. După prima doză, persoanele vaccinate vor avea o anumită imunitate, dar cel mai sigur răspuns imun al organismului parvine după aproximativ 14 zile de la administrarea ultimei doze de vaccin. Este important să înțelegem că vaccinul este doar unul dintre instrumentele care reduce din riscul de infectare și de a face o formă severă. Respectiv, persoanele vaccinate, pentru propria sănătate și sănătatea celor din jur, trebuie să respecte toate măsurile de siguranță anti-Covid-19, recomandate de specialiști, în continuare. 

 • O persoană se poate vaccina dacă este infectată cu COVID-19?

  Persoanele, care sunt infectate cu Covid-19, trebuie să respecte toate măsurile de izolare până la finalizarea tratamentului prescris. După ce persoanele sunt declarate vindecate și nu mai trebuie să respecte măsurile de autoizolare, sunt eligibile pentru vaccinare. Excepție sunt persoanele care, în cadrul tratamentului împotriva Covid-19 au urmat terapia cu anticorpi. În acest caz, ele trebuie să aștepte încă trei luni înainte de a fi vaccinate.

 • Persoanele, care dețin un certificat de vaccinare, pot călători fără a sta în autoizolare?

  Condițiile de călătorie în diferite țări sunt elaborate de autoritățile responsabile pentru situațiile de urgență. Fiecare țară decide individual condițiile de intrare în țară, în funcție de recomandările OMS.  În prezent, persoanele, care au certificat de vaccinare împotriva infecției COVID-19, pot intra pe teritoriul Republicii Moldova fără a fi necesar să stea în autoizolare. De asemenea, acest principiu este respectat și în alte țări din regiune, în dependență de tipul vaccinului. Pentru a vă asigura că certificatul de vaccinare e recunoscut în țara în care plecați, vă recomandăm să vă informați din surse oficiale.

 • Este permisă vaccinarea pentru mamele care alăptează?

  Deși femeile care alăptează nu au fost incluse în studiile clinice, datele actuale sugerează că COVID-19 nu se transmite prin laptele matern. Pe de altă parte, unele femei care alăptează vor avea un risc mai mare de expunere, astfel încât ar putea beneficia de vaccin. Se recomandă ca femeile să nu întârzie alăptarea pentru nicio perioadă de timp după ce au fost vaccinate. De asemenea, bebelușul poate beneficia de anticorpi sau celule imune care pot fi introduse prin laptele matern după vaccinarea mamei. Aceasta se numește imunitate pasivă.

 • Este permisă/recomandată vaccinarea pentru femeile gravide? Dacă da, vaccinarea va afecta fătul?

  Femeile însărcinate nu au fost incluse în studiile precoce privind vaccinul COVID-19, dar unele participante au fost fie însărcinate și nu știau despre asta la acel moment, fie au rămas însărcinate pe parcursul desfășurării studiului. În consecință, există date incomplete cu privire la vaccinarea femeilor gravide. Vestea bună este că la acest grup mic de femei nu s-au depistat efecte nedorite și vaccinul a funcționat. Însă, sunt necesare date suplimentare despre utilizarea vaccinului la un număr mai mare de femei însărcinate. Mai multe instituții de profil medical specific au venit cu recomandări ca femeile însărcinate, care fac parte dintr-un grup de risc, să primească vaccinul anti-COVID-19 dacă aleg să facă acest lucru. Femeile însărcinate sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta complicații atunci când sunt infectate cu COVID-19, comparativ cu femeile care nu sunt gravide. Femeile gravide, care decid să primească vaccinul anti-COVID-19, trebuie să fie monitorizate de către medicul lor. De asemenea, fiecare gravidă trebuie să respecte cu strictețe măsurile epidemiologice. 

 • Este permisă vaccinarea pentru persoanele care suferă de HIV, cancer, hepatită virală cronică?

  Persoanele cu infecție HIV, alte afecțiuni imunodeprimante, precum și persoanele, care administrează terapii imunosupresive, prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă severă a infecției cu SARS-CoV-2. În prezent, nu sunt date disponibile care stabilesc siguranța și eficacitatea vaccinului la această categorie de persoane. Totuși, acest grup de pacienți pot administra vaccinul dacă nu prezintă alte contraindicații. Deasemenea, trebuie luat în considerație că aceste persoane pot dezvolta un răspuns imun redus, motiv pentru care trebuie să urmeze și celelalte recomandări de protecție față de infecția COVID-19. Vaccinul poate fi administrat și persoanelor care prezintă maladii subiacente, dar care nu au contraindicații la vaccinare. Studiile clinice de faza 2/3 realizate pe grupul de persoane cu comorbidități, inclusiv cele care prezintă un risc înalt de a dezvolta o formă severă de COVID-19, au demonstrat un profil de siguranță și eficacitate similară cu grupul de persoane fără comorbidități.

 • Pentru ce categorii de persoane este contraindicată vaccinarea împotriva COVID-19?

  Potrivit datelor oficiale, vaccinarea este contraindicată persoanelor care prezintă anamnestic de reacție alergică severă (anafilaxia) la orice componentă a vaccinului. De menționat că vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 nu conține latex, conservanți sau urme de ouă, acestea fiind cele mai frecvente și reactive componente ale altor vaccinuri.

  La fel, necesită mai multă precauție administrarea vaccinului la persoanele cu anamnestic de reacție alergică severă la orice vaccin sau terapie injectabilă intramusculară, intravenoasă sau subcutanată. Se recomandă ca aceste persoane să fie supravegheate pentru o perioadă de aproximativ 30 de minute după administrarea vaccinului pentru a monitoriza apariția evenimentelor adverse imediate, în timp ce pentru persoanele fără anamnestic de reacții alergice, este suficientă o perioadă de aproximativ 15 minute. Înainte de a fi administrat vaccinul, persoana va fi consultată de medicul de familie pentru următoarele aspecte: ● reacție alergică severă după orice alt vaccin injectabil administrat în trecut. ● boală severă sau o infecție cu febră mare. Cu toate acestea, vaccinul poate fi administrat dacă febra este scăzută sau este prezentă o infecție ușoară la nivelul căilor respiratorii superioare, de exemplu o răceală. ● un sistem imunitar slăbit din cauza unei boli cum este infecția cu HIV sau din cauza unui medicament care afectează sistemul imunitar, precum un corticosteroid. Contraindicații pentru vaccinare le au persoanele care prezintă: ● Reacție alergică severă (de exemplu, anafilaxie) după o doză anterioară de vaccin ARNm COVID-19 sau oricare dintre componentele sale. ● Reacție alergică imediată de orice severitate la o doză anterioară a unui vaccin ARNm COVID-19 sau oricare dintre componentele sale (inclusiv polietilen glycol și/sau polisorbat).

 • Cum va acționa vaccinul asupra organismului dacă o persoană a avut COVID-19 în formă asimptomatică și nu a știut despre asta? Dacă o persoană a fost infectată cu COVID-19 și are deja anticorpi, de ce trebuie să se vaccineze?

  Persoana care dorește să fie vaccinată, o poate face indiferent de timpul trecut după suportarea bolii. Vaccinul administrat persoanelor, care au suportat boala în forma asimptomatică, nu duce la dezvoltarea reacțiilor adverse. În studiile clinice, a fost încurajată înrolarea persoanelor recent trecute prin boală pentru a putea supraveghea posibilitatea apariției reacțiilor adverse. Persoana, care a fost infectată cu COVID-19, dezvoltă o imunitate de scurtă durată care poate varia între 3-6 luni, în funcție de forma bolii suportate, iar vaccinarea împotriva infecției COVID-19 dezvoltă o imunitate cu durată mult mai îndelungată și stabilă. Autoritățile de sănătate, responsabile de procesul de certificare a vaccinurilor anti-Covid-19, nu recomandă testarea persoanelor la Covid-19 sau testarea la prezența anticorpilor înainte de vaccinare, pentru că acest lucru nu va influența cu nimic acțiunea vaccinului, ci doar va încetini procesul de vaccinare. Respectiv, atât persoanele care au dezvoltat o formă asimptomatică, cât și persoanele care au trecut prin infecția COVID, sunt eligibile pentru vaccinare. De exemplu, vaccinurile împotriva rujeolei, varicelei și rabiei sunt administrate chiar și atunci când o persoană deja a fost infectată. În confirmarea celor menționate, în cadrul studiilor clinice realizate pentru vaccinul Pfizer, au fost incluse persoanele care au avut Covid-19, cele care nu au fost infectate și persoanele care au primit virusul în timpul studiului. Niciuna dintre aceste categorii nu a prezentat efecte post-vaccinare. 

 • Este obligatorie vaccinarea împotriva COVID-19?

  Vaccinarea împotriva Covid-19 este gratuită și nu este obligatorie, dar este una dintre cele mai bune soluții pentru a reduce din riscul de a face o formă de boală severă. La fel ca și în cazul vaccinurilor administrate împotriva altor boli, vaccinarea îți poate salva propria viață, precum și a celor din jurul tău. Cu cât mai mulți oameni vor fi vaccinați, dezvoltând o imunitate colectivă, cu atât mai repede vom putea reveni la un regim normal de activitate. 

 • Ce reprezintă platforma COVAX și de ce Republica Moldova primește gratuit sau la prețuri preferențiale vaccinuri împotriva COVID-19?

  COVAX este o inițiativă globală care are drept scop accelerarea dezvoltării și fabricării vaccinurilor anti-Covid-19 și garantarea accesului echitabil la vaccinuri anti-COVID-19, gratuit pentru 20% din populație pentru 92 țări, care sunt parte a inițiativei. COVAX este gestionată de Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări (GAVI), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Antiepidemică (CEPI). COVAX este o platformă care sprijină cercetarea, dezvoltarea și fabricarea unei game largi de vaccinuri împotriva COVID-19. Totodată, COVAX are și rolul de negociere a prețurilor cu producătorii. Scopul inițial este de a avea la dispoziție două miliarde de doze, disponibile până la sfârșitul anului 2021, care ar trebui să fie suficiente pentru a proteja personalul medical din prima linie, din țările participante, precum și persoanele vulnerabile și cele din grupurile de risc. COVAX identifică potențialele vaccinuri și colaborează cu producătorii pentru a-i stimula să își extindă capacitatea de producție, înainte ca vaccinurile să primească autorizarea agențiilor responsabile. Acest lucru încurajează producătorii, care, de obicei sunt reticenți și nu riscă să facă investiții semnificative pentru extinderea capacităților de producere a vaccinului, până când nu primesc aprobarea pentru un vaccin. În contextul pandemiei actuale, acest lucru ar duce la întârzieri și, respectiv, la producerea unui număr mai mic de vaccinuri, odată ce vaccinurile sunt autorizate. În luna Iulie 2020, Ministerul Sănătății a expediat o scrisoare de intenție în adresa Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a participa la programul COVAX, iar la 30 iulie a fost aprobată eligibilitatea Republicii Moldova. În cadrul acestui program, Republica Moldova va beneficia de circa 1.4 mln doze gratuite, suficiente pentru a vaccina 700 mii persoane, care reprezintă 20% din populația țării. De asemenea, alte 2.074.742 de doze suficiente pentru a vaccina încă 30% din populație sau peste 1.037.371 de persoane vor fi disponibile pentru țara noastră la prețuri preferențiale, prin mecanismul de partajare a costurilor.

 • Cum a fost asigurată Republica Moldova cu vaccinuri împotriva COVID-19?

  În perioada 20-21 iulie, specialiștii epidemiologi din țară au participat la consultări cu reprezentanții Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizări (GAVI), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Coaliția pentru inovații în pregătirea antiepidemică (CEPI), unde au fost discutate aspectele dezvoltării, producerii, testării și livrării vaccinurilor anti-COVID-19. Ca urmare a discuțiilor, Ministerul Sănătății a expediat o scrisoare de intenție în adresa Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a participa la programul COVAX, iar la 30 iulie a fost aprobată eligibilitatea Republicii Moldova de acces la vaccinurile anti-COVID-19 prin intermediul platformei COVAX. Aceasta este o inițiativă globală, care are drept scop accelerarea dezvoltării și fabricării vaccinurilor anti-Covid-19 și garantarea accesului echitabil la vaccinuri anti-COVID-19, gratuit pentru 20% din populație pentru 92 țări, care sunt parte a inițiativei. Din momentul acceptării Republicii Moldova în program, specialiștii din țara noastră au fost în discuții continue cu reprezentanți COVAX și ai Organizației Mondiale a Sănătății pentru a asigura țara cu vaccinuri anti-COVID-19.

  La data de 7 decembrie 2020, MS a transmis în termenii stabiliți „Partea A” a cererii pentru vaccinul anti-COVID-19 către COVAX, perfectată în colaborare cu OMS și UNICEF, care cuprinde datele generale, estimările privind populația țintă pentru vaccinare, posibilitatea de accesare a prețurilor preferențiale, caracteristicele vaccinurilor, domeniul de aprobare a vaccinului, gestionarea evenimentelor adverse și capacitatea lanțului frigorific. Varianta preliminară a fost transmisă de MS către NITAG (Comitetul Național Consultativ de Experți în domeniul Imunizărilor) și în urma consultărilor cu OMS și UNICEF a fost elaborată varianta finală a documentelor necesare pentru solicitarea vaccinului anti-COVID pe platforma COVAX, inclusiv și „Partea B” a cererii care include specificațiile generale de semnare cu producătorul de vaccinuri. Cererea cu ambele compartimente A și B a fost semnată de MSMPS și Ministerul Finanțelor la data de 30 decembrie 2020 și a fost transmisă către COVAX. Republica Moldova a solicitat acoperirea a 50% din populație cu doze de vaccin anti-COVID-19 prin intermediul COVAX, dintre care 20% oferite gratuit și 30% prin intermediul mecanismului de partajare a costurilor cu prețuri preferențiale, acordate Republicii Moldova. Cea mai importantă sursă de asigurare a țării cu vaccinuri anti-COVID-19 va fi platforma COVAX, fiind un mecanism internațional supravegheat de cele mai importante autorități de sănătate din lume. Republica Moldova va beneficia de vaccin anti-COVID-19 și prin intermediul donațiilor din partea statelor partenere.  De asemenea, în baza necesităților de vaccin anti-COVID-19 a Republicii Moldova și odată cu mărirea disponibilității vaccinurilor anti-COVID-19 la nivel global, Republica Moldova va negocia achiziționarea vaccinurilor anti-COVID-19 direct cu producătorii.