Mai important decât alegerea unui tip anumit de vaccin este să te vaccinezi cât de curând posibil, ca să reduci riscul bolii. Nu întârzia vaccinarea, deoarece acest lucru te poate expune riscului de COVID-19!
Imunitatea naturală, pe care o capeți trecând prin boală, poate varia în funcție de cât de ușoară sau severă a fost boala, timpul de la infectare și vârstă. În plus, dacă te îmbolnăvești, s-ar putea să ai probleme de sănătate pe termen lung.
Un număr tot mai mare de cercetări atestă că beneficiile vaccinării depășesc riscurile cunoscute și potențiale. Vaccinurile previn formele severe de boală și decesele, micșorează riscul de a te infecta și de a răspândi COVID-19.
Recomandăm să te vaccinezi chiar dacă ai avut deja COVID-19. Vaccinarea împotriva COVID-19 va oferi sistemului tău imunitar o protecție suplimentară după recuperare.
Ce este vaccinul AstraZeneca?
Vaccinul AstraZeneca este un vaccin pentru prevenirea bolii coronavirusului 2019 (COVID-19) la persoane cu vârsta de cel puțin 18 ani. Acesta este alcătuit dintr-un alt virus (din familia adenovirusurilor) care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea unei proteine din SARS-CoV-2. Vaccinul AstraZeneca nu conține virusul în sine și nu poate cauza COVID-19.
Cum se utilizează vaccinul AstraZeneca?
Vaccinul AstraZeneca se administrează sub formă de două injecții, de obicei în mușchiul din partea superioară a brațului. A doua doză trebuie administrată între 4 și 12 săptămâni de la prima doză.
Cum acționează vaccinul AstraZeneca?
Vaccinul AstraZeneca acționează pregătind organismul să se apere împotriva COVID-19. Este alcătuit dintr-un alt virus (adenovirus), care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea proteinei virale de suprafață din SARS-CoV-2. Aceasta este o proteină de pe suprafața virusului SARSCoV-2 de care acesta are nevoie pentru a pătrunde în celulele organismului. După administrare, vaccinul eliberează gena SARS-CoV-2 în celulele din organism. Celulele vor utiliza această genă pentru a produce proteina virală de suprafață. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi această proteină ca fiind străină, va produce anticorpi și va activa limfocitele T (globulele albe) pentru a o ataca. Dacă, ulterior, persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imunitar va recunoaște virusul și va fi pregătit să apere organismul de acesta. Adenovirusul din vaccin nu se poate reproduce și nu cauzează boala.
Ce beneficii a prezentat vaccinul AstraZeneca pe parcursul studiilor?
Rezultatele combinate din 4 studii clinice realizate în Regatul Unit, Brazilia și Africa de Sud au arătat că COVID-19 Vaccine AstraZeneca este sigur și eficace în prevenirea COVID-19 la persoane cu vârsta de peste 18 ani. Aceste studii au cuprins în ansamblu aproximativ 24 000 de persoane. Jumătate au primit vaccinul și jumătate au primit o injecție de control (fie o injecție inactivă, fie alt vaccin nonCOVID). Persoanele nu au știut dacă li s-a administrat vaccinul de test sau injecția de control. Pentru a evalua cât de bine acționează vaccinul, agenția s-a bazat pe rezultatele obținute din studiul COV002 (desfășurat în Regatul Unit) și studiul COV003 (desfășurat în Brazilia). Celelalte două studii au avut mai puțin de 6 cazuri de COVID-19 apărute în fiecare dintre ele, ceea ce nu a fost suficient pentru a măsura efectul preventiv al vaccinului. În plus, deoarece vaccinul trebuie administrat în două doze standard, iar a doua doză trebuie administrată între 4 și 12 săptămâni de la prima doză, agenția și-a concentrat atenția pe rezultatele care au implicat persoane cărora li s-a administrat această schemă standard de tratament. Acestea au arătat o reducere cu 59,5 % a numărului de cazuri simptomatice de COVID-19 la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul (64 din 5 258 au avut COVID-19 cu simptome), în comparație cu persoanele cărora li s-au administrat injecții de control (154 din 5 210 au avut COVID19 cu simptome). Aceasta înseamnă că vaccinul a demonstrat o eficacitate de aproximativ 60 % în studiile clinice.
Majoritatea participanților la aceste studii aveau vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. La participanții mai în vârstă (cu vârsta peste 55 de ani) nu au existat suficiente rezultate care să furnizeze o cifră pentru cât de bine acționează vaccinul la această grupă. Totuși, se așteaptă să existe protecție, dat fiind că se observă un răspuns imun la această grupă de vârstă și pe baza experienței cu alte vaccinuri; întrucât există informații fiabile privind siguranța la această populație, experții științifici din cadrul EMA au considerat că vaccinul poate fi utilizat la persoane adulte în vârstă. Mai multe informații sunt așteptate din studiile în desfășurare, care includ un procent mai mare de participanți în vârstă.
Pot fi vaccinați copiii cu vaccinul AstraZeneca?
În prezent, COVID-19 Vaccine AstraZeneca nu este recomandat pentru utilizare la copii. EMA a
convenit cu compania asupra unui plan de testare a vaccinului la copii într-o etapă ulterioară.
Pot fi vaccinate persoanele imunocompromise cu vaccinul AstraZeneca?
Datele cu privire la persoanele imunocompromise (persoane cu sistem imunitar slăbit) sunt limitate.
Deși este posibil ca persoanele imunocompromise să nu răspundă la fel de bine la vaccin, nu există
motive speciale de îngrijorare privind siguranța. Persoanele imunocompromise pot fi totuși vaccinate, deoarece pot fi supuse unui risc mai mare cauzat de COVID-19.
Pot fi vaccinate femeile gravide sau care alăptează cu vaccinul AstraZeneca?
Studiile preliminare efectuate nu indică efecte dăunătoare asupra sarcinii, însă datele privind administrarea COVID-19 Vaccine AstraZeneca în timpul sarcinii sunt foarte limitate. Deși nu există studii în ceea ce privește alăptarea, nu se preconizează niciun risc pentru alăptare. Decizia privind utilizarea vaccinului la femeile gravide trebuie luată după consultarea unui cadru medical și după analizarea beneficiilor și riscurilor.
Informații suplimentare cu privire la COVID-19 Vaccine AstraZeneca sunt disponibile pe site-ul
agenției: ema.europa.eu/medicines/human/EPAR/covid-19-vaccine-astrazeneca.
ARNm BNT162b2 (vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19)
Acest vaccin mARN este livrat într-o nanoparticulă lipidică pentru a exprima o proteină spike de lungime completă. BNT162b2 a fost autorizat pentru utilizare în mai multe state, inclusiv în
Statele Unite, Regatul Unit (Marea Britanie), țările din Uniunea Europeană și Canada.
Imunogenitatea - Într-un studiu randomizat de creștere a dozei, controlat cu placebo, la adulți sănătoși cu vârsta cuprinsă între 18 și 85 de ani, s-au demonstrat răspunsuri de legare și neutralizare a anticorpilor comparabile cu cele din plasma convalescentă de la pacienții care aveau infecția SARS-CoV-2 forma asimptomatică sau moderată.
Răspunsul imun la participanții cu vârsta ≥ 65 de ani a fost, în general, mai mic decât la subiecții mai tineri, dar totuși comparabile cu titrurile plasmei convalescente. Plasma participanților la studiu vaccinați cu BNT162b2 pare să mențină activitatea neutralizantă împotriva B.1.1.7 - o nouă tulpină virală care a apărut ca variantă dominantă în Regatul Unit și a fost identificată și în alte țări. Conform datelor preliminare, neutralizează, de asemenea, virusul care conține mutații ale proteinelor spike identificate la B.1.351, o altă tulpină virală care a apărut ca variantă dominantă în Africa de Sud, deși titrurile anticorpilor neutralizanți sunt mai mici (într-un studiu, cu aproximativ două treimi mai mici) decât cele pentru alte tulpini circulante.
Eficiența - Într-un studiu amplu de fază III controlat cu placebo, acest vaccin a avut o eficiență de 95% în prevenirea COVID-19 simptomatic începând cu ziua a 7-a după administrarea dozei a doua.
Într-un studiu din Israel, care a inclus aproape 570.000 de beneficiari BNT162b2 și un număr egal de martori nevaccinați, eficiența vaccinului estimată la șapte zile sau mai mult după a doua doză a fost de 92% pentru infecția documentată cu SARS-CoV-2, 94% pentru COVID-19 simptomatic, 92 la sută pentru COVID-19 sever și 87 la sută pentru persoanele cu COVID-19 care au necesitat spitalizare. Ratele corespunzătoare de eficiență a vaccinului în perioada de 14 până la 20 de zile după prima doză au fost de 56, 57, 62 și 74 la sută.
Într-un alt studiu realizat pe 9109 lucrători din Israel, dintre care 79 la sută au primit cel puțin o doză de vaccin, reducerea ajustată a riscului infecției cu SARS-CoV-2 a fost de 30 la sută în zilele 1-14 după prima doză și de 75 la sută în zile 15 la 28. Într-un alt studiu, a peste 23.000 de lucrători din domeniul sănătății din Regatul Unit, care acoperă un interval de timp în care varianta B.1.1.7 era predominantă, eficiența vaccinului împotriva infecției cu SARS-CoV-2 (atâtasimptomatică, cât și simptomatică) a fost estimată la 72 la sută 21 de zile sau mai mult după prima doză și 86% la 7 zile sau mai mult după a doua doză.
Deși aceste date sugerează o anumită eficiență a unei doze unice de vaccin, amploarea reală și durata protecției împotriva unei doze unice sunt necunoscute deoarece majoritatea participanților la studiu și studii observaționale au primit a doua doză la trei săptămâni după prima.
Condiții de păstrare și transportare - Vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19, primul care a primit aprobarea OMS pentru utilizare la 31 decembrie 2020, necesită depozitare în lanț ultra-rece.
Se recomandă a se păstra la congelator, la temperaturi cuprinse între -90°C și -60°C, în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină. În timpul perioadei de păstrare, expunerea la lumina din încăpere trebuie redusă la minimum, iar expunerea la lumina solară directă și la radiațiile ultraviolete trebuie evitată. Flacoanele decongelate pot fi manipulate în condițiile de iluminare din încăpere. După ce a fost scos din congelator, vaccinul în flacon nedeschis poate fi păstrat timp de până la 5 zile, la temperaturi cuprinse între 2°C și 8°C. În cadrul intervalului de valabilitate de 5 zile, la temperaturi cuprinse între 2°C și 8°C, se pot aloca până la 12 ore pentru transport. Înainte de utilizare, vaccinul în flacon nedeschis poate fi păstrat timp de până la 2 ore, la temperaturi de până la 30°C. După decongelare, vaccinul nu trebuie recongelat.
Modul de administrare - BNT162b2 (vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19) se administrează intramuscular, în două doze a câte 0,3 ml fiecare, administrate la interval de trei săptămâni.
Fiecare flacon de BNT162b2 conține cel puțin cinci doze după diluare. La adulți și adolescenți, vaccinurile intramusculare sunt de obicei injectate în deltoid. Tehnica adecvată de injectare pentru a reduce riscul de rănire a umărului implică injectarea la un unghi de 90 ° în partea centrală, cea mai groasă a deltoidului.
Siguranță și efecte secundare - Efectele adverse locale și sistemice sunt relativ frecvente după a doua doză. Majoritatea au o severitate ușoară sau moderată (adică nu împiedică activitățile zilnice) și sunt limitate la primele două zile după vaccinare. Printre beneficiarii de vaccinuri din Statele Unite care au răspuns la sondajele post-vaccinare, durerea la locul injectării a fost raportată în 79 la sută; oboseala, mialgii, cefalee și frisoane au fost raportate la 54, 47, 43 și, respectiv, 31 la sută; febra a fost raportată la 29% în prima zi după a doua doză. Efectele adverse din studiu au fost mai frecvente la participanții cu vârsta sub 55 de ani comparative cu pacienții mai vârstnici. Anafilaxia după vaccinare a fost raportată la o rată aproximativă de 5 evenimentela un milion de doze. Dintre cazurile de anafilaxie, 80% au apărut la persoanele cu antecedente de reacții alergice și 90% au avut loc în decurs de 30 de minute. Alte reacții alergice raportate au inclus prurit, erupții cutanate, senzații de zgârieturi în gât și simptome respiratorii ușoare. Alte evenimente adverse majore asociate vaccinului în cadrul supravegherii post-vaccinare nu au fost identificate.
Contraindicații - Hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienți ((4-hidroxibutil) azanediil) bis(hexan-6,1-diil) bis(2-hexildecanoat) (ALC-0315); 2-[(polietilenglicol)-2000]-N, N ditetradecilacetamidă (ALC-0159); 1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC); Colesterol; Clorură de potasiu; Dihidrogenofosfat de potasiu; Clorură de sodiu; Fosfat disodic dihidrat; Sucroză)
Informații generale privind vaccinurile cu ARNm
Avantajul vaccinurilor pe bază de ARN este potențialul lor de a fi dezvoltate într-un
regim accelerat și prezența efectelor secundare reduse. Vaccinuri pe bază de ARNm nu prezintă
riscul integrării cu genomul celulei gazdă și sunt capabili să producă proteine virale pure.
ARNm este exprimat tranzitoriu, permițând astfel fabricarea de proteine în interiorul
celulei. Tehnologia vaccinului cu ARNm formulat cu nanoparticule lipidice (LNP) permite
furnizarea de informații genetice precise împreună cu un efect adjuvant către celulele care
prezintă antigen. Este molecular bine definit, lipsit de materiale de origine animală și sintetizat
printr-un proces de transcripție in vitro eficient. Tehnologia asociată acestui vaccin este, de
asemenea, capabilă să ocolească procesele de standardizare care necesită mult timp, accelerând
astfel producția sa comercială. Procese de fabricare rapide și extrem de calabile ale ARNm și
formulările LNP, permit producerea rapidă a mai multor doze de vaccin, făcându-l potrivit
pentru dezvoltarea rapidă a vaccinului și furnizarea de vaccinuri pandemice.
Ce este COVID-19 Vaccine Moderna (mRNA-1273 v)
Vaccinul mARN-1273 COVID-19 al vaccinului Moderna este un vaccin mARN
încapsulat cu nanoproteine lipidice LNP care exprimă glicoproteina spike.
A fost dezvoltat de Moderna și Centrul de cercetare a vaccinurilor de la Institutul
Național de Alergii și Boli contagioase (NIAID) din SUA. Moderna este un vaccin pentru
prevenirea bolii coronavirusului 2019 (COVID-19) la persoanele cu vârsta de cel puțin 18 ani.
Vaccinul conține un ARNm sintetic monocatenar care codifică glicoproteina de vârf (S)
virusului SARS-CoV-2. Vaccinul conține, de asemenea, următoarele ingrediente: lipide (SM-
102, 1,2-dimiristoil-rac-glicero-3-metoxipolietilen glicol-2000 (PEG2000-DMG), colesterol și
1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC)), trometamină, clorhidrat de trometamină, acid
acetic, acetat de sodiu și zaharoză.
Condiții de transportare/păstrare
Vaccinul Moderna este furnizat sub formă de suspensie înghețată, între –25 ° C și –15 ° C
(–13 ° F și 5 ° F), într-un flacon multidoză care conține 10 doze.
Vaccinul este o suspensie congelată pentru injecție intramusculară, de culoare albă până
la aproape albă, sterilă, fără conservanți. Vaccinul trebuie să fie decongelat înainte de
administrare. După decongelare, se pot extrage maximum 10 doze (0,5 ml fiecare) din fiecare
flacon. Flacoanele se păstrează la frigider la 2-8 ° C (36-46 ° F) timp de până la 30 de zile înaintede prima utilizare. Flacoanele nedeschise pot fi păstrate la 8-25 ° C (46-77 ° F) timp de până la
12 ore. După ce prima doză a fost retrasă, flaconul trebuie ținut la 2-25 ° C (36-77 ° F) și aruncat
după 6 ore.
Administrarea vaccinului Moderna
Vaccinul Moderna COVID-19, mRNA-1273 (100 μg), se administrează intramuscular cu
o serie de două doze (0,5 ml fiecare), administrat la 28 de zile distanță.
Eficiența vaccinului Moderna COVID-19
Testul esențial de înregistrare a fazei 3-a a vaccinului a fost realizat în 99 de centre din Statele
Unite ale Americii și a implicat aproximativ 30 000 de participanți, cu vârsta de peste 18 ani,
fără antecedente cunoscute de infecție cu SARS-CoV-2, dar ale căror localizare sau
circumstanțele îi pun pe unui risc considerabil de a fi infectat cu COVID-19.
Vaccinul a fost administrat în 2 doze, la o lună distanță. Vârsta medie la vaccinare a fost de 51 de
ani. Participanții au fost randomizați în mod egal, între grupurile de vaccin și placebo. Femeile
însărcinate sau care alăptau au fost excluse.
Eficiența vaccinului împotriva COVID-19
Eficaciența vaccinului a fost estimată la 94,1% (95% interval de încredere (IC) 89,3-96,8%). Nu
există dovezi ale eficienței până la aproximativ 14 zile după prima doză.
Siguranța vaccinului Moderna
În timpul derulării celei de-a 3-a fază, au fost colectate date cu referire la siguranța vaccinării de
la 30 351 de participanți care au primit cel puțin o doză de vaccin (n = 15 185) sau placebo (n =
15 166). 87,9% dintre participanții la studiu au fost urmăriți timp de cel puțin 28 de zile după
doza 2, iar timpul mediu de urmărire pentru toți participanții a fost de 9 săptămâni după doza 2
(4). Datele de siguranță au susținut un profil de siguranță favorabil.
Nu au fost înregistrate probleme specifice de siguranță identificate în analizele subgrupurilor în
funcție de vârstă, sex, rasă, etnie, comorbidități medicale sau infecție prealabilă SARS-CoV-2 la
înscriere.
Evenimente asociate vaccinării
Cele mai frecvente reacții adverse în rândul participanților cu vârsta de 18 ani și peste, au fost
dureri la locul injectării (92,0%), oboseală (70,0%), cefalee (64,7%), mialgie (61,5%), artralgie(46,4%), frisoane (45,4%), greață / vărsături (23,0%), umflare / sensibilitate axilară (19,8%),
febră (15,5%), edemațieri la locul injectării (14,7%) și eritem la locul injecției (10,0%).
Reacția întârziată la locul de injectare localizată cu debut după 7 zile a fost mai frecventă în
grupul de vaccinuri decât în grupul placebo și au apărut mai ales după prima doză.
Vaccinul împotriva COVID-19 (BBIBP-CorV) produs de Sinopharm este un vaccin inactivat cu o eficacitate raportată de 79.3%. Vaccinul a fost testat în faza 3 de pe peste 60.000 de voluntari în 10 țări de pe continente diferite. Conform rezultatelor fazei 3 de testare din Emiratele Arabe Unite care s-a desfășurat pe 31.000 de voluntari, vaccinul Sinopharm are o eficiență de 100% împotriva formelor medii și severe de COVID-19.
Vaccinul se administrează în două doze la interval de 3 săptămâni și poate fi stocat la temperatură de +2C - +8C.
Vaccinurile inactivate utilizează fragmente de virus inactivat care nu pot provoca boala pentru a stimula sistemul imunitar să genereze un răspuns imun care va proteja persoanele vaccinate de infecție. Majoritatea vaccinurilor împotriva Hepatitei A, Gripei și a Poliomielitei sunt vaccinuri inactivate, această metodă fiind una sigură, utilizată de peste 100 de ani.
Vaccinul Sinopharm este aprobat în peste 20 de țări ale lumii printre care China, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Serbia și Ungaria. De asemenea, acesta a fost aprobat pentru utilizare de urgență de Organizația Mondială a Sănătății. Până la finalul lunii Februarie 2021 au fost administrate peste 43 de milioane de doze de vaccin, 34 de milioane în China și alte 9 milioane de doze în țările unde este aprobat. La nivel european vaccinul este utilizat în Serbia și Ungaria.
Vaccinul Sputnik –V este un vaccin vector viral nereplicativ (adenovirus recombinant heterology AD26 și Ad5), pentru prevenirea bolii COVID-19. Vaccinul este unul sigur și eficient, fiind aprobat în 62 țări, inclusiv și în Republica Moldova. Acesta poate fi administrat persoanelor adulte, cu vârsta de la 18 ani.
Condiții de păstrare: -18oC
Schema de administrare: 2 doze la un interval de 21 zile, administrare intramusculară
Contraindicații:-
- Febra în ziua vaccinării (se recomandă reprogramare)
- Pacienții cu COVID-19, forma activă (Pacienții cu forme ușoare pot fi vaccinați după finisarea perioadei de izolare completă.
- Pacienții cu forme grave – după stabilizarea stării)
- Pacienții ce dezvoltă reacții alergice la primul rapel.
Conform rezultatelor fazei 3 de testare, vaccinul Sputnik-V prezintă:
- Eficiență de 91,6% împotriva COVID-19
- Eficiență de 100% împotriva formelor severe de COVID-19.
CoronaVac COVID-19 Vaccine
CoronaVac e un vaccin care a fost dezvoltat de compania biofarmaceutică Sinovac Biotech din China. Substanța activă a CoronaVac este virusul SARS-CoV-2 inactivat (tulpina CZ02). Astfel, vaccinul e destinat pentru prevenirea infecției cu COVID-19 în cazul persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani.
Condiții de păstrare și administrare
Vaccinul se păstrează la temperaturi de +2...+8 grade Celsius. Acesta se administrează intramuscular în două etape la un interval de 28 de zile.
Eficacitatea vaccinului CoronaVac
Până în acest moment, au fost realizate studii clinice în faza III privind eficacitatea vaccinului CoronaVac. În total, în cadrul studiilor, au participat 31.900 de persoane din Turcia, Brazilia, Indonezia, China, Chile, Filipine, Hong Kong.
În acest context, s-a demonstrat că eficacitatea serului, după 14 zile de la administrarea celei de-a doua doză de vaccin, este de 100% pentru prevenirea spitalizării, complicațiilor și decesului provocat de COVID-19 și de 83,70% în cazul prevenirii COVID-1
Reacții adverse
Ca și în cazul altor vaccinuri COVID-19, serul CoronaVac poate provoca reacții ușoare sau moderate, precum durere si inflamație la locul injectării, oboseală, cefalee, dureri musculare și articulare, frisoane, febră. Reacțiile adverse grave sunt foarte rare.
Țările în care a fost aprobat vaccinul CoronaVac
Vaccinul CoronaVac a fost aprobat în 22 de țări. E vorba de Azerbaijan, Brazilia, Cambodja, Chile, China, Colombia, Republica Dominicana, Ecuador, Hong Kong, Indonezia, Republica Lao, Malaysia, Mexic, Pakistan, Panama, Filipine, Thailanda, Tunisia, Turcia, Ucraina, Uruguay, Zimbabwe. La fel, la data de 2 iunie 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a aprobat vaccinul CoronaVac împotriva COVID-19 pentru utilizare în situații de urgență.
Ce este vaccinul Janssen/Johnson & Johnson?
Vaccinul Janssen/Johnson & Johnson (Ad26.COV2.S) este produs de compania americană farmaceutică Johnson & Johnson, pentru a preveni infectarea cu virusul COVID-19. Potrivit producătorului, vaccinul COVID-19 valorifică platforma de vaccinuri vector virale nereplicativ AdVac®, o tehnologie unică care a fost utilizată și pentru dezvoltarea vaccinului împotriva maladiei Ebola, aprobată de Comisia Europeană.
Potrivit studiilor clinice, imunitatea oferită de vaccinul Johnson & Johnson durează cel puțin opt luni și e eficientă împotriva variantei Delta.
Cum se utilizează vaccinul Janssen/Johnson & Johnson?
Vaccinul se administrează intramuscular într-o singură doză și e recomandat persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani.
Ce spun studiile clinice despre vaccinul Janssen/Johnson & Johnson?
Studiul din faza trei, dedicat vaccinului împotriva COVID-19 Johnson & Johnson, a înregistrat un număr total de 43.783 de participanți și a demonstrat o eficacitate de 67% împotriva tuturor formelor de boală. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), vaccinul are o eficacitate de 100% în prevenirea spitalizării și decesului provocate de COVID-19. Până în prezent, nu a fost raportat niciun caz de spitalizare după vaccinarea cu Janssen/Johnson & Johnson, fiind deja administrate peste 12,8 milioane de doze la nivel global.
Care sunt condițiile de stocare?
Compania farmaceutică estimează că vaccinul poate rămâne valabil timp de doi ani la temperatura de -20°C. Totodată, acesta are un termen de valabilitate de 4,5 luni dacă e păstrat la temperaturi de +2°C +8°C. Vaccinul nu trebuie recongelat dacă este distribuit la temperaturi de +2°C + 8°C.
Cine a autorizat vaccinul Johnson & Johnson?
Vaccinul împotriva COVID-19 Johnson & Johnson a fost aprobat pentru utilizare de către OMS, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și e recomandat de CDC și Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).
Care sunt contraindicațiile?
Nu se recomandă administrarea vaccinului pentru persoanele care au avut o reacție alergică severă la orice component al acestui vaccin.
Mai multe informații despre vaccinul împotriva COVID-19 Johnson & Johnson: https://www.jnj.com.