Expertă în epidemiologie, despre vaccinarea împotriva COVID-19 în rândul femeilor însărcinate și care alăptează (INTERVIU)

De la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, unul dintre cele mai populare subiecte a devenit imunizarea femeilor însărcinate și care alăptează. Aceste categorii de persoane nu au fost incluse în studiile precoce privind vaccinul COVID-19, ceea ce a contribuit la furnizarea unor informații controversate sau eronate la nivel național. Președinta Comitetului Național de Experți în Imunizare, Ninel Revenco, ne-a răspuns la toate întrebările care au apărut în spațiul public.

Este permisă sau recomandată vaccinarea împotriva COVID-19 pentru femeile însărcinate?

Fătul nu are de suferit? 

Chiar dacă femeile însărcinate nu au fost incluse în studiile inițiale privind vaccinul COVID-19, unele participante au fost fie însărcinate și nu știau despre asta la acel moment, fie au rămas însărcinate pe parcursul desfășurării studiilor. Astfel, datele au arătat că acest grup de femei nu a înregistrat efecte adverse nedorite, iar vaccinul a funcționat. Totuși, sunt necesare date suplimentare despre utilizarea vaccinului la un număr mai mare de femei însărcinate.

În același timp, pe parcursul intensificării vaccinării în rândul populației generale, mai multe instituții de profil medical specific au venit cu recomandarea ca femeile însărcinate, care fac parte dintr-un grup de risc, să primească vaccinul împotriva COVID-19. Potrivit Centrului SUA de Prevenție și Control al Bolilor (CDC), femeile însărcinate sunt expuse unui risc mai crescut de a dezvolta complicații și forme grave ale bolii decât femeile care nu sunt gravide. La fel, există riscul crescut de naștere prematură în cazul infecției COVID-19.

Un alt motiv important pentru care multe țări recomandă femeilor însărcinate să se vaccineze împotriva COVID-19 ar fi dezvoltarea imunității nou-născuților, prin furnizarea indirectă de anticorpi către aceștia. Studiile au arătat că anticorpii pe care îi produce mama sunt transferați și fătului prin placentă. În așa mod, este asigurată protecția bebelușului împotriva unor boli infecțioase cu care ar putea intra în contact mama.

Recomandați vaccinarea femeilor care alăptează?

Datele actuale sugerează că COVID-19 nu se transmite prin laptele matern. Totuși, prin intermediul vaccinării, bebelușul poate beneficia de anticorpi sau celule imune care pot fi introduse prin laptele matern. Aceasta se numește imunitate pasivă.

La fel, se recomandă ca femeile să nu întârzie alăptarea pentru nicio perioadă de timp după ce au fost vaccinate.

Există un tip de vaccin recomandat pentru vaccinarea acestor femei?

Toate vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului și precalificate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pot fi administrate femeilor însărcinate și care alăptează. Nu există o recomandare strictă privind administrarea unui anumit tip de vaccin.

Ce acțiuni trebuie întreprinse dacă apar reacții adverse în urma vaccinării?

Gravidele, mamele care alăptează trebuie monitorizate continuu de medicul de familie dacă au ales să se vaccineze. În cazul reacțiilor adverse, care se manifestă, de cele mai multe ori, prin febră, greață, dureri de cap și musculare, se recomandă o consultație cu medicul de familie care va indica toți pașii necesari pentru a reveni la o stare normală. Până în acest moment, în Republica Moldova, nu au fost înregistrate reacții adeverse severe. De menționat că, femeile gravide și cele care alăptează sunt obligate să respecte măsurile epidemiologice chiar dacă s-au vaccinat împotriva COVID-19.

Cuplurile care planifică nașterea unui copil se pot vaccina împotriva COVID-19?

Persoanele care planifică, în viitorul apropiat, conceperea unui copil se pot vaccina împotriva COVID-19. Potrivit Centrului SUA de Prevenție și Control al Bolilor (CDC), în prezent, nu există dovezi că vaccinurile COVID-19 provoacă probleme de fertilitate. La fel, CDC nu recomandă testarea de rutină a sarcinii înainte de vaccinarea COVID-19. Dacă încercați să rămâneți gravidă, nu trebuie să evitați sarcina după ce ați primit un vaccin COVID-19. La fel ca în cazul tuturor vaccinurilor, oamenii de știință studiază cu atenție vaccinurile COVID-19 pentru efectele secundare și vor raporta constatările pe măsură ce vor deveni disponibile.

Vă mulțumim!