În ultimele șapte zile, peste 56.000 de doze de vaccin au fost administrate în Republica Moldova

În ultimele șapte zile, peste 56.000 de doze de vaccin au fost administrate în Republica Moldova, ceea ce reprezintă o majorare cu peste 12% comparativ cu săptămâna precedentă. Astfel, de la începutul campaniei de vaccinare, au fost administrate 803.049 de doze. Asta înseamnă o rată totală de imunizare de 14,3%. Datele au fost prezentate în cadrul conferinței săptămânale. 

„În acest weekend, vor fi organizate mai multe maratone la nivel național. Sâmbătă, la Palatul Republicii, se va desfășura maratonul pentru administrarea dozei a doua de vaccin Sputnik-V, iar la USMF N.Testemițanu va fi administrat rapelul pentru vaccinul AstraZeneca. La fel, pe data de 18 iulie curent, duminică, turiștii care vor vizita Cetatea Soroca vor avea posibilitatea să se vaccineze împotriva COVID-19 în cadrul punctului de vaccinare mobil. Îndemnăm toți oamenii să aleagă vaccinarea pentru a se proteja de virus și de consecințele acestuia”, a declarat secretarul de stat al MSMPS, Denis Cernelea. 

Peste 84 % din lucrătorii medicali au fost vaccinați împotriva COVID-19, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90% a ratei de morbiditate în rândul acestora. În total, până în prezent, au fost raportate 1.434 reacții adverse, dintre care 93% cu forme ușoare, 6,9% cu forme moderate. Din numărul total de persoane vaccinate, 47% sunt femei și 53% sunt bărbați. 

Cea mai mică rată de vaccinare, de aproape 6% – 8%, se înregistrează în raioanele Taraclia, Comrat, Vulcănești, Ceadîr-Lunga. La fel, o rată redusă se numără în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani.

„Observăm o creștere a cazurilor de COVID-19 în toată lumea, ceea ce înseamnă și un risc sporit pentru Republica Moldova. Totodată, în ultima perioadă, înregistrăm alte variante noi, precum tulpina Delta sau Lambda, care provoacă forme grave și decese. Vaccinarea e singura soluție pentru a fi în siguranță, de aceea oamenii trebuie să se grăbească și să se vacineze cu vaccinurile disponibile în țară, toate sunt sigure și eficiente”, a declarat șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv. 

Ieri, 12 iulie, Republica Moldova a recepționat un lot de 151.200 de doze de vaccin Johnson & Johnson, produs în SUA și livrat prin intermediul platformei COVAX. Dozele urmează să fie distribuite proporțional în toate punctele de vaccinare din țara noastră. Vaccinul se administrează intramuscular cu o singură doză și e recomandat persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani. 

Republica Moldova a recepționat 1.248.090 de doze de vaccin împotriva COVID-19.  Pentru administrarea vaccinului, oamenii se pot adresa la medicul de familie sau se pot programa la vaccinare prin intermediul platformei www.vaccinare.gov.md