Experții în epidemiologie, despre vaccinul Janssen/Johnson & Johnson: „E eficient împotriva tulpinelor Delta și Lambda”

Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccin împotriva COVID-19 Janssen/Johnson & Johnson, iar astăzi, 15 iulie, cele 151.200 de doze au fost distribuite în toate punctele de vaccinare din țară. E singurul vaccin care se administrează cu o singură doză, iar studiile arată că ar fi eficient împotriva noilor variante, precum Delta și Lambda. Mai multe detalii despre acest vaccin, cât și alte informații despre administrarea altor vaccinuri aflăm din interviul cu șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv.

Prin ce se deosebește vaccinul Janssen/Johnson & Johnson de alte vaccinuri împotriva COVID-19?

Este un vaccin administrat în aproape 45 de țări ale lumii. La fel, a fost precalificat de OMS și aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. Este un vaccin sigur, eficient și e asemănător cu vaccinul AstraZeneca și Sputnik - V. Este obținut prin același tip de platformă cu utilizarea vectorului viral și e dezvoltat în baza adenovirusului 26. Dacă în cazul Sputnik – V se utilizează pentru prima doză adenovirusul 26 și la a doua doză adenovirusul 5, în vaccinul Janssen/Johnson & Johnson avem doar adenovirusul 26 cu origine umană. Asta în condițiile în care AstraZeneca utilizează adenovirus de origine animală. Studiile au demonstrat că o singură doză e suficientă pentru a forma acel răspuns imun împotriva virusului SARS-CoV-2. Acest vaccin ne oferă posibilitatea să formăm un răspuns imun foarte rapid.

Cât de eficient e vaccinul Janssen/Johnson & Johnson?

În Rusia, Spania, Portugalia, numărul de cazuri e în creștere. Noi avem posibilitatea să ne vaccinăm, acum, cu acest vaccin, care necesită doar o doză și care ne asigură cu anticorpi după o perioadă de două săptămâni. S-a demonstrat că după 15 zile se formează anticorpi cu o eficiență de peste 66%, iar după 28 de zile, eficiența este de peste 85%. La fel, s-a demonstrat că și după 71 de zile, titrul de anticorpi nu scade. Astfel, s-a ajuns la concluzia că acest vaccin poate fi administrat cu o singură doză. În prezent, se discută că ar putea fi nevoie de o doză booster pentru orice tip de vaccin, dar asta depinde de fiecare dintre noi. Atâta timp cât virusul circulă, el are proprietatea de a suferi mutații și aceste mutații fac ca persoanele să fie receptive față de virusul respectiv.

Cine poate beneficia de vaccinul Janssen/Johnson & Johnson? Care sunt contraindicațiile?

Vaccinul Johnson & Johnson poate fi administrat persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani și mai mult. Este contraindicat doar persoanelor care pot avea o reacție alergică gravă la componentele vaccinului, dar acestea nu se deosebesc de componentele vaccinului AstraZeneca sau Sputnik-V. Dacă persoana a avut anterior un șoc anafilactic la un alt vaccin, atunci poate fi contraindicat. Toate persoanele pot fi vaccinate, în special cele cu patologii cronice. Acestea sunt în grupul de risc și pot face forme grave de COVID-19.

Care sunt riscurile provocate de noile tulpini Delta și Lambda? Vaccinurile prezente în Republica Moldova sunt eficiente împotriva acestora?

Vaccinurile care au fost dezvoltate, inclusiv serul Janssen/Johnson & Johnson, și-au demonstrat eficiența și pentru variantele apărute, precum Delta, Lambda. Aceste tulpini sunt foarte agresive și provoacă forme grave de boală.

La nivel global, avem doar 25% din populație imunizată, dar avem peste 180 mii de persoane care au fost protejate de infectare și 1,2 milioane au fost protejate de spitalizare. Vedem ce se întâmplă în Rusia. Medicii de acolo menționează că dacă anul trecut, când se confruntau cu varianta britanică, încărcătura spitalicească era de 30%, acum, ei au o încărcătură de 70%, iar situația e foarte critică. Peste 80% din persoanele infectate au tulpina Delta.

Până acum, noi înregistram un număr mic de cazuri, pentru că era doar tulpina Alfa și cea Britanică, iar populația a prins imunitate. Când va apărea varianta nouă, vom fi receptivi la acest virus. Îndemnul nostru e ca populația să se imunizeze, să respecte măsurile de protecție, precum purtarea măștii, păstrarea distanței sociale, spălatul pe mâini. Vaccinarea te protejează de formele grave ale bolii, spitalizare și deces.

Putem administra două tipuri diferite de vaccin împotriva COVID-19? Care sunt riscurile?

Organizația Mondială a Sănătății și alte instituții internaționale nu recomandă să mixăm aceste vaccinuri. Prima și a doua doză trebuie administrată de la același producător. Nu avem siguranță că nu sunt reacții adverse dacă administrăm două doze diferite. Excepțiile pot fi dacă la prima doză, persoana a manifestat o reacție adversă foarte gravă. În asemenea cazuri, se recomandă un vaccin cu ARN mesager pentru administrarea dozei a doua.

Vă mulțumim!